POSKUPLJENJA NE JENJAVAJU

Plaće daleko od potrošačke korpe: Mart skuplji za 2,8 posto od februara

Vlast se bogati preko leđa građana

Cilj mora biti rast plaća, ali ne i troškova kompanija. Printscreen

Alen Bajramovic

18.4.2023

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH nastavljaju rasti.

U martu su u svim segmentima, u odnosu na prethodni mjesec, imale rast od 2,8 posto. Najveća poskupljenja ponovo se odnose na hranu (2,5 posto), prijevoz (10,2 posto), odjeću i obuću (4,2 posto), stanovanje i režijske troškove (1,3 posto)…

Privreda na udaru

Ekonomski stručnjak i poslovni savjetnik Zoran Pavlović kazao je da se, između ostalih, BiH suočava s cijenom rada kao uzrokom rasta troškova života te da su građani pod pritiskom poskupljenja, privreda na udaru nameta, a situacija odgovara jedino vlastima koje ubiru rekordne prihode.

Pavlović: Rast plaća. Printscreen

- Struktura troškova se mijenja. Nije sve isključivo vezano za cijene sirovina i rat u Ukrajini. Mi imamo problem koji je ozbiljniji, jer radnike sada morate platiti više nego ranije, dok entitetske vlade apsolutno ništa ne rade na smanjenju opterećenja. Kada je, polovinom prošle godine, minimalna plata u RS sa 590 skočila na 650 KM, od poslovne zajednice je neplanirano naplaćeno 50 miliona dodatnih doprinosa. Zbog toga je pekarska industrija, naprimjer, rekla da zbog povećanja minimalne plate moraju povećati cijenu proizvoda - rekao je Pavlović.

Velika razlika

Zato cilj mora biti rast plaća, ali ne i troškova kompanija. Prema obračunu SSSBiH, sindikalna potrošačka korpa za mart iznosi 2.892 KM, dok je prosječna plaća u FBiH 1.208, a minimalna 596 KM.

- Kada govorimo o potrošačkoj korpi koja raste, niko u vlasti ne vodi računa o tome da se barem onima s platom do 1.000 KM ne povećavaju doprinosi. Tako bi se povećao nivo plata onih koji imaju najniže - istakao je Pavlović.

Pavlović je naveo i da, sadašnjim propisima i ignorisanjem brojnih inicijativa i prijedloga, vlast urušava standard građana, ali i privredu te se bogati na njihov račun enormnim punjenjem budžeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.