LIDER NES-A

Ogrešević nakon sastanka u OHR-u: Nismo za kratkoročna rješenja

Naglasio je da je danas, predstavnicima OHR-a, prezentovao stavove NES-a i SBiH-a

Nermin Ogrešević. Fena

H. J. I.

18.4.2023

Nermin Ogrešević, lider Narodnog evropskog saveza (NES), u Sarajevu je danas održao sastanak s pravnim timom OHR-a. Tema sastanka bila je formiranje Vlade FBiH.

Ogrešević se kratko obratio medijima nakon sastanka, te je prezentirao o čemu su razgovarali.

Rekao je da je prezentirao svoje poglede na trenutni proces i ustavnu krizu kakva vlada u FBiH.

Prezentirao stavove NES-a i SBiH

- Naravno, od ranije je poznato da je pitanje Ustava i izmjena Ustava za nas ključna i zato smo prije nekoliko mjeseci istaknuli da nismo za kratkoročna rješenja i mislimo da se moramo voditi time kako će se izmjene oslikati na budući period - rekao je Ogrešević.

Podsjetio je da je pokrenuta procedura kroz Parlament FBiH, koja je potom upućena na Ustavnu komisiju, a današnjim sastankom su počeli sastanci s predstavnicima stranaka koje participiraju u Vladi FBiH.

Naglasio je da je danas, predstavnicima OHR-a, prezentirao stavove NES-a i SBiH-a.

Na pitanje kada očekuje da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nametne odluku, Ogrešević je poručio:

- Ja ne mogu procijenjivati šta možemo očekivati, naročito kada su u pitanju stavovi OHR-a. Ono što znam jeste da smo se osjetili odgovornim da damo svoje mišljenje i doprinos i to je ono što nas je vodilo u ovom procesu.Vidjet ćemo u narednim danima, kada se završe sastanci s predstavnicima stranaka, vidjet ćemo postupanje Ustavne komisije. Na kraju, neka svako iznese svoj stav.

Koncentraciona vlada

U vezi s jučerašnjom izjavom Bakira Izetbegovića i Refika Lende te njihovim prijedlozima o koncentracionoj vladi, Ogrešević kaže da je mišljenja da treba završiti ovaj proces koji je započet, a o alternativama kasnije razmišljati.

- Pitanje Ustava nije pitanje da li smo mi na strani SDA, SDP-a ili HDZ-a, već se radi o uređenju naših života. Prema tome, vodili smo se time, a ne dimenzijom koja se često stavlja u prvi plan. Ne bih volio da budem dio vlade koja je nametnuta, odnosno kratkoročnim rješenjem. Ako se to desi, onda ćemo se prema tome odrediti - zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.