PUNA VJERNIKA

Nakon temeljite restauracije klanjan teravih-namaz: Džematlije su najljepši ukras džamije Husejnije

Tokom ramazana organizirani su brojni zajednički iftari, džematski, omladinski i iftari za polaznike mektepske nastave, rekao je ef. Kujraković

Ef. Kujraković: Dobila novi sjaj. H. Čalić

H. Čalić

18.4.2023

Džamija Husejnija, koju je 1926. godine sagradio Husein-kapetan Gradaščević, a koja je i nacionalni spomenik BiH, ovog ramazana puna je vjernika. Naime, tri godine se u ovoj džamiji nije klanjalo jer se radila temeljna restauracija unutrašnjosti.

Novi minber

Ovo je potvrdio i efendija Nusret Kujraković, koji je kazao da je džamija sada dobila novi sjaj.

- Sagrađen je novi minber, postavljeni su novi lusteri i nabavljeni novi tepisi. Osim džematlija, u goste nam dolaze ljudi iz drugih džemata i MIZ. Husejnija je dobila novi sjaj, u njoj ibadet činimo, a ko god dođe, čestita nam na urađenom poslu. Zaslužili su to ova džamija i njen graditelj Husein-kapetan. Često govorim svojim džematlijama: “Eto, ljudi, završili smo veliki posao, ali je na vama da upravo vi budete najljepši ukras naše Husejnije” - kazao je ef. Kujraković.

Efendija je dodao da su se tokom ramazana organizirali brojni zajednički iftari, džematski, omladinski i iftari za polaznike mektepske nastave. Ovog ramazana vidljivo je povećano prisustvo vjernika u džamijama. Na svakom koraku se osjećaju radost i ushićenje, posebno pred iftar.

Pucanj topa

- Već se pripremamo za Bajram. Prvog dana ujutro, nakon bajram-namaza, kada s naše kule čujemo pucanj topa koji će označiti dolazak Bajrama, uslijedit će čestitke, kod kuća bajramska baklava, a mladi će dobiti bajram-banku. Drugog dana Bajrama u džematu Lukavac Gornji otvorit ćemo obnovljeno šehidsko spomen-obilježje - istakao je ef. Kujraković.

Sačuvana autentičnost

Da bi se sačuvala uspomena na Husein-kapetana i gradačačke kapetane Mehmeda, Osmana i Murata, džamija Husejnija je, i pored restauracije, ostala autentična. Također, ovdje petkom poslije džuma-namaza mujezin uči tekst na turskom jeziku kojim se džematlije pozivaju da se kapetanima prouči Fatiha, što je vjekovna tradicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.