EKSKLUZIVNI INTERVJU

"Avazov" vremeplov: Šta je bivši direktor EBRD-a Jan Braun poručio 2015. godine

Jedan od prioriteta u BiH za nas je jačanje privatnog sektora tako što pomažemo manjim lokalnim kompanijama da se prošire, rekao je tada Braun

Jan Braun. Printscreen

H. J. I.

20.4.2023

Bivši direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Jan Braun (Ian Brown) u oktobrru 2015. godine je dao ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz". 

U nastavku pročitajte šta je tada poručio.

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Jan Braun (Ian Brown) u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" rekao je da EBRD snažno podržava napore BiH u približavanju Evropskoj uniji i da je uvijek spreman pomoći u ispunjavanju pretpristupnih ekonomskih i institucionalnih izazova.

- Jedan od prioriteta u BiH za nas je jačanje privatnog sektora tako što pomažemo manjim lokalnim kompanijama da se prošire. Podržavanje malih i srednjih lokalnih kompanija od suštinskog je značaja, jer su one okosnica snažne tržišne ekonomije. Pružamo kreditne linije preko lokalnih banaka, kredite za mikrofinansiranje i savjete za podršku rasta malih firmi – rekao je Braun.

Fokus djelovanja

Također je naglasio da je za EBRD veoma važna regionalna tema koja se odnosi na investiranje u infrastrukturu koja pomaže u boljoj integraciji BiH u regiji.

- Veoma nam je drago što se nastavlja naša dugogodišnja saradnja za izgradnju novih dionica autoputa na koridoru 5C, kao i finansiranje velikog programa u popravljanju štete nastale u prošlogodišnjim poplavama i modernizaciji cesta –ističe Braun.

I treća glavna tema za EBRD je održivost, a u BiH su posebno fokusirani na restrukturiranje i komercijalizaciju komunalnih preduzeća.

- Prošle godine potpisali smo kredite za modernizaciju vodovoda i kanalizacije u Gradačcu i daljinskog grijanja u Prijedoru, a sada radimo na jednom velikom projektu vodosnabdijevanja „Plava voda“. Ovo će biti prvi projekt u BiH u kojem nekoliko općina radi zajedno s dva kantona i Fondom za zaštitu okoliša da zajednički riješe potrebe dugoročnog vodosnabdijevanja za pet općina s ukupno 250.000 stanovnika – pojasnio je Braun.

Intervju sa Janom Braunom objavljen u "Dnevnom avazu" 2015. godine. Avaz

Evropska banka za obnovu i razvoj usvojila je Strategiju od 2014. do 2017. godine, prema kojoj je posebno zainteresirana za projekte u sektoru energetike i infrastrukture, kao i za razvoj malog biznisa u BiH.

- Mi smo organizacija koju pokreće potražnja i ne određujemo ukupne iznose ulaganja. Radimo na pripremi potencijalnih projekata i planiramo održati sličan ili viši nivo ulaganja u odnosu na prošlu godinu – kazao je Braun.

Kada je u pitanju novi Zakon o radu, Braun smatra da on predstavlja korak naprijed u smislu promocije fleksibilnijih radnih aranžmana, što će na kraju biti od koristi kako za radnike tako i za poslodavce i trebalo bi pomoći u smanjivanju veoma visoke stope nezaposlenosti u BiH.

Snažna podrška

Kada su u pitanju osnovni problemi bh. ekonomije, Braun navodi da su oni dobro poznati i ukorijenjeni u dugogodišnjim pitanjima kao što su previše složeni ustavni aranžmani, slabe javne ustanove i teško poslovno okruženje.

- U isto vrijeme, bh. ekonomija ima mnogo potencijala za rast na područjima kao što su energetika, turizam, prerada drveta i agrobiznis. Ključni izazov je da se bh. ekonomija učini još privlačnijom za ulaganja, kako domaća tako i strana – smatra Braun.

Reformska agenda

Braun napominje da je EBRD bio ohrabren nedavnom odlukom da se aktivira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i drugim znacima obnovljenih napora da se prevaziđe zastoj na putu BiH prema EU.

- Uvjereni smo da je budućnost BiH i cijelog zapadnog Balkana u EU – mišljenja je Braun.

Evropska banka za obnovu i razvoj snažno podržava Reformsku agendu i dio je zajedničkih napora od EU i drugih međunarodnih finansijskih institucija da pomognu napredak u njenoj realizaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.