GLAVNI IMAM MIZ TREBINJE

Hafiz Sadik ef. Fazlagić: Odgajajmo zdrave porodice koje će cijeniti prave vrijednosti

Bajram obilježite u duhu islamske kulture i tradicije, onako kako je to vjekovima bilo kod nas u Bosni i Hercegovini

Ef. Fazlagić: Bajram provedite u zdravlju i bereketu. Avaz

Razgovarao: P. Mucović

21.4.2023

Ramazanski bajram dolazi nakon 30 dana ibadeta, posta, mukabela, noćnih namaza i drugih obaveza i samim tim predstavlja jedan od dva najveća blagdana u životu svakog muslimana. Ovo je za “Avaz” kazao hafiz Sadik ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje.

Sedam džamija

- Koristim priliku da uputim poruku svim muslimanima koji obilježavaju ovaj dan da ga obilježe u duhu islamske kulture i tradicije, onako kako je to vjekovima bilo kod nas u Bosni i Hercegovini, da ga provedu u zdravlju i bereketu, zajedno sa svojim najmilijim, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje - kazao je ef. Fazlagić.

Efendija je, također, svim muslimanima i muslimankama čestitao blagdan riječima: “Bajram Šerif Mubarek Olsun!” Istakao je da u MIZ Trebinje imaju sedam džamija i tri mesdžida i sve su bile otvorene tokom ramazana, gdje su klanjane teravije, obavljani dnevni namazi, ali i mukabele.

- Posebno bih izdvojio zajedničke iftare koji su organizirani u prosjeku svaku drugu večer, a gdje su većinski donatori bili trebinjske džematlije, što je ovogodišnjem ramazanu dalo jednu drugu, veću dimenziju kada su u pitanju međuljudski odnosi i susreti - rekao je ef. Fazlagić i dodao da su se u MIZ Trebinje vratili aktivnostima koje su bile prije koronavirusa.

Pozitivne strane

Koliko je to vrijeme bilo teško i neizvjesno, s druge strane je imalo i svoje pozitivne strane, jer je u vrijeme najveće krize porodica bila na okupu i provodila više vremena zajedno, što se bilo pomalo izgubilo dotad.

- Porodica predstavlja bitan segment našeg društva i zajednice, pogotovo zdrava porodica, koja zna cijeniti vrijednosti ovog prolaznog svijeta i vrijednost vjere koja joj je od Boga data. Bez porodice upitan je i opstanak jednog društva. Zato je vrlo bitno da odgajamo zdrave porodice koje će znati za Boga, porodice koje će biti obrazovane, koje će biti korisne društvu i zajednici u kojoj žive i na kraju koje će ostati vjerne svojoj domovini BiH - poručio je ef. Fazlagić.

Dobra organizacija

U Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” troje učenika pohađa islamsku vjeronauku, a predavač im je hafiz Fazlagić, koji kaže da je dobra organizacija ključ svakog uspjeha.

- Osim obaveza koje imam kao glavni imam MIZ Trebinje, obavljam i funkciju nastavnika islamske vjeronauke u školi “Jovan Jovanović Zmaj”, gdje islamsku vjeronauku trenutno pohađa troje učenika. U svom dosadašnjem iskustvu naučio sam da je dobra i pravovremena organizacija pola posla, tako i sve svoje obaveze uspijevam uskladiti i na vrijeme izvršiti i mislim da je to ključ uspjeha za svaki posao i za svako vrijeme - naveo je ef. Fazlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.