CENTRALNA SVEČANOST

Muftija Remzija ef. Pitić u Rogatici: Radujemo se što ćemo obići svoje bližnje, poljubiti ruku starijih

U bajramskj hutbi on je naglasio da je Bajram vrijeme vjerničke radosti, veselja i sreće u dostojanstvu

Muftija Remzija ef. Pitić: Bog je odredio da nam ovo budu dani radosti. Avaz

Alen Bajramovic

21.4.2023

Centralna bajramska svečanost za područje Goraždanskog muftijstva održana je u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici. Bajram namaz u malom, povratničkom džematu predvodio je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

U bajramskj hutbi on je naglasio da je Bajram vrijeme vjerničke radosti, veselja i sreće u dostojanstvu.

- Bog dragi je odredio da nam ovo budu dani radosti – radujemo se što poštujemo tu Božiju odredbu zahvaljujući Mu na darovanome. Radujemo se i zbog toga što je naš Poslanik Muhammed, a.s., Bajram kao dane radosti uveo u našu tradiciju, tradiciju islama vezujući je tradicijski za ramazanski post i hadž. Pa su nam Bajrami i dobili ime po ovim obredima, stubovima naše plemenite vjere. Radujemo se jer smo, uz Božiju pomoć i odobrenje, ostvarili mnoge ramazanske pobjede čiju nagradu zna samo Gospodar Svevišnji, Allah – kazao je Pitić.

Bajram - namaz održan u Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici. Avaz

Danas se radujemo što smo muslimani, dodao je, naglašavajući kako se i u danima Bajrama vjernici ispunjavaju dobrom.

- Radujemo se što nam Bajram nije praznik, prije bi se moglo reći da je punik. Punimo se dobrom i u danima Bajrama, pa i onim materijalnim. Radujemo se i zbog naših zekata i vitara u Bejtu-l-malu kojima se zahvaljujemo na mogućnosti da dijelimo, ali se, istovremeno, organiziramo da snažimo svoju Zajednicu koja će organizirano pomagati svima onima što ih naša vjera definira potrebitima naše podrške. Radujemo se što imamo svoju Islamsku zajednicu, svoje imame, džematlije, mujezine, muftije, muderrise, vjeroučitelje. I radujemo se što imamo Reisu-l-ulemu, našeg vrhovnog poglavara, u čijoj se funkciji objedinjuje din i ummet, koji se brine za naš svakodnevni vjernički život i koji je zadužen da nas vodi kako valja. Radujemo se što smo sredstvima iz Bejtu-l-mala pritekli u pomoć ljudima u Turskoj i Siriji. To je bila prva pomoć koja je uopće stigla s bilo koje strane u ugrožena područja. Radujemo se kad god nekoga obradujemo. Radujemo se što ćemo obići svoje bližnje, što ćemo darovati bajram banku najmlađima, a poljubiti ruku starijima i što je sve to sastavni dio tradicije kojoj pripadamo stoljećima kao narod. Radujemo se što nam je vjera radost – istakao je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.