UBISTVO POLICAJACA

Nastavak glavnog pretresa u predmetu "Sava Marinković i drugi": Danas svjedoči šest svjedoka

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću bit će nastavljeno danas od 9:30 sati

Advokat Tomić i optuženi Macan. Printscreen

H. J. I.

24.4.2023

U Sarajevu pred Kantonalnim sudom danas će biti nastavljen glavni pretres u predmetu "Sava Marinković i drugi" koji se odnosi na slučaj ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Početkom februara održano je prvo ročište u slučaju ubistva sarajevskih policajaca i od tada su pred Kantonalnim sudom Sarajevo, kao svjedoci Tužilaštva KS, svjedočili inspektori SIPA-e i službenici MUP-a KS koji su bili članovi specijalnog istražnog tima koji oformljen isključivo radi ovog slučaja.

Prikupljanje dokaza

Njihov zadatak je bio prikupljanje dokaza putem Sky aplikacije i dešifrovanje konverzacija vođenih putem te aplikacije, kao i pronalaženje materijalnih dokaza koji će na kraju dovesti do rasvjetljavanja ovog slučaja.

Osim njih, pred sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović, govorili su svjedoci koji žive u neposrednoj blizini mjesta ubistva i koji su te kobne noći 26. oktobra čuli pucnjeve kojim su policajci ubijeni - Adis na licu mjesta, dok je Davor kasnije preminuo na KCUS-u.

Indirektne prijetnje

Dosadašnje svjedočenje svjedoka dovelo je do novih saznanja i detalja o ubistvu sarajevskih policajaca: od toga ko je sve bio umiješan i znao ko su ubice, preko toga da su neki službenici MUP-a KS bili izloženi indirektnim prijetnjama zbog istrage koja se vodila, do toga da su očevici vidjeli siluete ubica i toga da se, nakon ubistva, jedna osoba sa ožiljkom na licu vraćala na mjesto ubistva i osmatrala područje na Alipašinom Polju u Geteovoj ulici.

Suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću bit će nastavljeno danas od 9:30 sati, a najavljeno je svjedočenje šest svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.