REZIDENCIJA EU

Nikšić: Jasno je da Šmit neće dopustiti blokade, nadamo se da će donijeti rješenje i za budućnost

Nerealno je očekivati da Komisija riješi nešto u roku od pet dana, a to se provlači godinama, rekao je

Nermin Nikšić. N. Šaljić

N. Š. - S. S.

24.4.2023

U rezidenciji Delegacije Evropske unije održan je sastanak šefa Delegacije EU BiH Johana Satlera s predstavnicima HDZ-a i osmorke.

Nakon sastanka medijima se obratio lider SDP-a Nermin Nikšić, koji je kazao da nisu bile u pitanju konsultacije.

- Svi imamo pojedinačnu komunikaciju sa Šmitom. Bio sam jučer, Elmedin Konaković je išao danas, a Dragan Čović će sutra. Danas smo razgovarali oko toga da li je ovo parlamentarna većina. Idemo li u konstituisanje vlade. Potpuno je jasno da će visoki predstavnik donijeti odluku pa ćemo vidjeti šta će se dešavati – istakao je Nikšić te dodao da Šmit neće dopustiti blokadu procesa.

Nije riječ o nametnutoj Vladi

Rekao da očekuje da vidi kakva će biti odluka na tim sastancima.

- Jasno je da neće dopustiti blokadu. Nerealno je očekivati da Komisija riješi nešto u roku od pet dana, a to se provlači godinama. Kamo sreće da je to moguće - ističe Nikšić.

Vezano za izjave NES-a i SBiH da ne žele nametnutu Vladu, Nikšić je kazao da nije riječ o nametnutoj Vladi.

- Nametnuta će biti odluka o deblokadi izbora vlade. Ono što je za nas bitno, da ono što visoki predstavnik donese bude odluka koja će biti rješenje i za budućnost. Tada ćemo ozbiljnije sjesti da promijenimo stvari i dođemo do našeg rješenja – rekao je Nikšić.

Ne strahuje za većinu

Dodao je da ne strahuje za postojanje većine i da je pravo svake stranke da se opredijeli.

- Smatram da se može osigurati većina u Predstavničkom domu. Puno bi važnije bilo da ova većina ostane dosljedna - poručio je predsjednik SDP-a.

Izjavio je i da prijetnje Milorada Dodika izazivaju nelagodu i neprijatnost.

- Imat ćemo sastanke i priliku da raščistimo te stvari. Mi jesmo spremni na kompromis, ali ne na kompromitovanje i trgovinu sa interesima države BiH. Nema napretka ovdje ako ćemo ukopavati u svoje rovove i ići jedni prema drugima s agresivnim izjavama. Puno je kvalitetnije vratiti se u institucije i razgovarati – zaključio je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.