UDRUŽENJE "KUTI"

Mještani najavili podnošenje krivičnih prijava zbog kamenoloma kod Mostara

Ne postoji nijedan razlog da Gradsko vijeće ne postupi po svom zaključku, kaže Ćorić

Sa današnje press konferencije. M. Smajkić

Meliha Smajkic

25.4.2023

Predstavnici Građanske inicijative "Kuti" s današnje press konferencije su poručili da neće odustati od borbe protiv otvaranja kamenoloma na lokalitetu Zukulja kod Mostara, udaljenog svega stotinjak metara od njihovih kuća. Najavili su podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih zbog nepostupanja po presudi Kantonalnog suda u Sarajevu.

Tuženi nema pravo žalbe

Branislav Ćorić, jedan od predstavnika Inicijative, podsjetio je na to da su se građani, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu poništio rješenje o okolinskoj dozvoli, obratili Gradskom vijeću kako bi se pristupilo realizaciji zaključka o brisanju kamenoloma iz Prostornog plana u slučaju da sudski spor bude riješen u njihovu korist.

Međutim, kako je kazao, predsjednik Gradskog vijeća im je odgovorio da se tome neće pristupiti sve dok upravni spor u potpunosti ne bude završen.

- Mi smatramo da je sudski spor završen, budući da je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu na koju tuženi nema pravo žalbe. Ne vidimo opravdani razlog da Gradsko vijeće ne postupi po svom zaključku - kazao je on.

Raskid koncesionog ugovora

Aner Omanović iz Inicijative kazao je da su dva puta tražili preispitivanje i raskid koncesionog ugovora te da je u odgovoru Ministarstva privrede HNK koji su dobili navedeno da korištenje predmetne koncesije počinje danom konačnosti rješenja kojim se koncesionaru odobrava izvođenje radova.

- Prema našem mišljenju, to što investitor još nije počeo koristiti koncesiju je razlog više da se u ovom trenutku udovolji našem zahtjevu - rekao je on.

Također, na pressu je rečeno da je investitor uputio ponovni zahtjev za izdavanje okolinske dozvole te da su uputili svoje komentare u vezi sa svim uočenim nepravilnostima.

Dragica Lozo osvrnula se na nelogičnosti u vezi s javnom raspravom održanom prije 10 godina. Iz zapisnika je, koji je napravljen godinu poslije, kako je rekla, vidljivo da su učesnici imali ozbiljne primjedbe, ali je zaključeno da su svi dali podršku projektu.

Kazala je i da se pristupni put priključuje na seoski koji ide preko privatnog vlasništva, što nije dozvoljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.