PREDSJEDAVAJUĆA VM BIH

Krišto na Energetskom samitu: Energetska tranzicija među prioritetima Vijeća ministara

Svjesni smo da nema recepta tranzicija i da moramo sami definirati svoju viziju i strateška opredjeljenja

Borjana Krišto. Fena

FENA

26.4.2023

Na otvaranju Energetskog samita 2023. predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istakla je da je energetska tranzicija nezaobilazna tema i zadaća pred domaćim vlastima.

Sami definirati

- Svjesni smo da je sveobuhvatna tranzicija energetskog sustava zahtjevan, dugotrajan i kompleksan proces čije je implementiranje izazovno za male države kakva je BiH. Svjesni smo da nema recepta tranzicija i da moramo sami definirati svoju viziju i strateška opredjeljenja kada je u pitanju razvoj energetskog sektora. Jedino učinkovitom transformacijom možemo osigurati stabilnost i sigurnost istoga, a to je naša obaveza iz raznih sporazuma - poručila je.

Krišto je istakla kako je energetski sektor jedna je od najvažnijih grana bh. privrede

- Mnoga pitanja vezana za energetski sektor nisu pitanje samo komercijalne priroda, nego pitanja stabilnosti, sigurnosti i snage. Jedan od prioriteta rada Vijeća ministara bit će usklađivanje i uspostava sustava za trgovanje kao i uvođenje drugih modela za oporezivanje emisija. Sve su to nužni uvjeti koji će našim gospodarstvenicima osigurati neometano obavljanje svojih djelatnosti – kazala je Krišto.

Transportni sistem

Dodala je kako je bitno da BiH razvije svoj transportni sistem prirodnim plinom na cijeloj teritoriji države, da osigura nove transportne pravce i diverzifikaciji izvora snabdijevanja.

- Svojim primjerom moramo pokazati svijetu kako smo istinski opredijeljeni u nakani da izgradimo svjetliju, čistiju, prosperitetniju budućnost za nas i naše buduće naraštaje – kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.