NA DANAŠNJI DAN

Prije 113 godina rođen Šukrija Pandžo, bh. književnik i urednik

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika i pripovjedača za djecu, čije su pjesme i priče rado čitali i odrasli

Šukrija Pandžo. djecija-knjiga.ba

Indira Pindžo

27.4.2023

Bosanskohercehovački književnik i urednik Šukrija Pandžo rođen je na današnji dana 1910. godine u Ulogu kod Kalinovika, gdje je završio osnovno školovanje. Učiteljsku školu završio je u Mostaru, a književnost i francuski jezik na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.

Poeziju je počeo pisati još kao srednjoškolac, a mnogi ga svrstavaju, osim u dječije, i u zavičajne pisce, jer opisani događaji u njegovim djelima oslikavaju kraj u kojem je rođen i nostalgiju za djetinjstvom. U zavičaju je Šukrija nalazio poticaje i inspiraciju za pjesme i priče o dječacima i djevojčicama na njihovom trnovitom životnom putu.

Veselo veče

Godine 1948., postao je urednik u Kulturnoj redakciji Radio Sarajeva, gdje je radio do penzioniranja. Jedan je od osnivača popularne humorističke emisije "Veselo veče", kao i Udruženja književnika BiH.

Dvostruki je dobitnik nagrade Udruženja književnika BiH, za zbirku pjesama „Razgovori“ (1954.) i zbirku priča „Samo još kosovi zvižduću“ (1961). Savjet RTV Sarajevo mu je, 10. aprila 1970. godine, dodijelio spomen-plaketu kao priznanje za dugogodišnji uspješni rad, a 1. juna iste godine Josip Broz Tito mu je dodijelio Orden zasluga za narod sa srebrenim zracima.

Svjetski dan dizajna. wikipedia.org

Svetski dan dizajna

Danas je Međunarodni dan dizajna, koji je posvećen podizanju svijesti javnosti o vrijednosti dizajna i njegovoj sposobnosti da napravi razliku u svijetu. Ustanovljen je 1995. godine i od tada povezuje dizajnere širom Planete, a utjecaj ove grane primijenjene umjetnosti danas je drastično porastao s razvojem interneta i tehnologije.

Proslava Svjetskog dana dizajna predstavlja i obilježavanje osnivanja Međunarodnog savjeta udruženja grafičkih dizajnera, koje se dogodilo 1963. godine u Londonu. 

Semjuel Finli Briz Morze. bonitet.com

Rođen tvorac Morzeove azbuke

Semjuel Finli Briz Morze (Samuel Finley Breese Morse), američki slikar i izumitelj telegrafa i Morzeove azbuke, rođen je 27. aprila 1791. godine u Bostonu.

Godine 1837., Morze je nacrtao prototip elektromagnetskog snimajućeg telegrafa i Morzeove azbuke u svojoj svesci, a 1838. je promijenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rječnika s numeričkim kodom u kod za svako slovo.

Svoj izum, električni telegraf, Morze je, 8. februara 1838., prvi put javno demonstirao naučnom komitetu na Institutu Frenklin u Filadelfiji. Ubrzo nakon toga predsjednik Komisije za trgovinu Predstavničkog doma SAD, F. O. J. Smit (Mejn) postao je Morzeov partner za projekt vrijedan 30.000 dolara za izgradnju telegrafske linije.

Ferdinand Magelan. historija.info

Ubijen portugalski moreplovac Magelan

Na današnji dan 1521. godine ubijen je Ferdinand Magelan (Magellan), portugalski moreplovac.

Magelan je isplovio iz Sevilje 20. septembra 1519., s pet brodova i 265 mornara. Nakon pet mjeseci plovidbe, stigli su u zaljev Rio de la Plata u Argentini, a zatim nastavili putovanje ka jugu, jer je Magelan bio čvrsto uvjeren da postoji prolaz i konačno je 21. oktobra 1520. našao uski prolaz na čijim su obalama svjetucale neke daleke vatre (današnja Ognjena Zemlja). Taj prolaz je kasnije po njemu nazvan Magelanov moreuz.

Sa samo tri broda, Magelan je uplovio u Tihi okean, ali s vro malo zaliha hrane, što je uzrokovalo smrt mnogih članova posade od gladi i skorbuta. Ubrzo nakon što su uspjeli stići na Filipine, u martu 1521., Magelan je ubijen (27. aprila) kada se umiješao u borbu između dvije sukobljene grupe domorodaca na ostrvu Maktan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.