KORISNO BI BILO

Prijevoznici traže da se olakša promet robe preko graničnih prijelaza s Hrvatskom

Zahtijevaju i utvrđivanje posebne trake za vozila koja prevoze lako kvarljivu robu i opasne materije

Arhiv

FENA

27.4.2023

Stanje na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, te pitanje ograničenog boravka profesionalnih vozača na teritoriji Evropske unije, bile su glavne teme sjednice Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

Članovi Odbora, kako je zaključeno, jednoglasni su u zahtjevima da se utvrdi radno vrijeme fitosanitarnih organa na graničnom prijelazu Gradiška/Stara Gradiška od 8.00 do 20.00 sati radnim danom i od 8.00 do 12.00 sati subotom, u predstojećoj sezoni izvoza voća i povrća.

Zahtijevaju i utvrđivanje posebne trake za vozila koja prevoze lako kvarljivu robu i opasne materije, u Gradišci, u ulici koja vodi prema graničnom prijelazu Gradiška/Stara Gradiška.

Istovremeno i bez odgađanja, traže pokretanje procedura i postupka, u saradnji s nadležnim organima Republike Hrvatske, kako bi se izvršile neophodne izmjene postojećeg ili uskladio tekst novog Sporazuma o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, kroz redefiniranje statusa pojedinih graničnih prijelaza i osiguranje dodatnih graničnih prijelaza sa svim inspekcijskim kontrolama, uz već postojeća dva granična prijelaza.

Traže utvrđivanje sastava članova mješovitih komisija predviđenih sporazumima o graničnim prijelazima s drugim državama, na način da te mješovite komisije imaju i člana koji predstavlja i zastupa poslovnu zajednicu.

Osim toga, Odbor Udruženja je razmijenio informacije o aktivnostima koje su provođene i još se provode s ciljem osiguranja boravka vozača na teritoriji Evropske unije na drugačijim osnovama i uslovima, s obzirom na to da oni obavljaju plaćenu profesionalnu djelatnost kao važnu kariku u funkcionisanju lanaca isporuke roba i dobara, zbog čega bi morali biti izuzeti ograničenja boravka, kao što su izuzeti piloti, mašinovođe, brodari.

Sjednici Odbora Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta, osim predsjednika VTKBiH Zdravka Marinkovića prisustvovali su predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.