NEMOGUĆNOST NEGIRANJA

Večeras prikazivanje ekskluzivnog materijala o rušenju Starog mosta

Granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada

Rušenje Starog mosta. Printscreen / YouTube

N. Aj.

6.5.2023

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i TV Historija, koja radi u okviru Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, odskora su u posjedu autentičnog filmskog materijala koji sadrži ekskluzivne i u proteklih 30 godina, sve do danas, u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru u dane 8. i 9. novembra 1993. godine.

Granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera zabilježila je više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a sa lokaliteta Stotina.

- Iako je Haški sud u konačnoj presudi "šestorki" političkih i vojnih dužnosnika paradržave "Herceg Bosna" 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO-a, filmski materijal koji posjedujemo onemogućava sve špekulacije onih koji negiraju presude I formiraju “vlastite istine”. Organizatori će upriličiti prezentaciju ovog filmskog materijala, u subotu 6. maja 2023. godine u dvorani Hotela “Bristol” u Mostaru, u terminu od 18 sati - navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.