FRANKO FRATINI

"Avazov" vremeplov: Kako je nedavno preminuli nekadašnji šef italijanske diplomatije govorio za naš medij

Nadamo se i pokretanju postupka za odobravanje statusa kandidata BiH, ali toga ne može biti sve dok je OHR prisutan, rekao je on tada

Franko Fratini. AP Photo Abdel Magid al-Fergany

S. S.

8.5.2023

Franko Fratini (Franco Frattini), političar iz Italije, izgubio je životnu bitku krajem prošle godine.

Bio je član stranke Silvije Berluskonija, a u karijeri je imao brojne najviše funkcije, kako u Italiji, tako i na nivou Evropske unije.

Od 2008. do 2011. godine obnašao je funkciju ministra vanjskih poslova Italije i tada je dolazio na samit EU-zapadni Balkan u Sarajevo, i to prilikom je dao ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz".

Intervju je objavljen u printanom izdanju "Dnevnog avaza". 31. maja 2010. godine, a tekst koji je tada objavljen donosimo vam u nastavku.

- Rješavanje problema u BiH je prioritet međunarodne zajednice i zato je bitno što se sastanak EU - zapadni Balkan održava u Sarajevu, gradu od izuzetnog simboličkog značaja, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Franko Fratini (Franco Frattini), ministar vanjskih poslova Italije, pred dolazak na sarajevski samit.

Poboljšati sistem

Fratini je, zajedno sa šefom španske diplomatije Migelom Anhelom Moratinosom (Miguel Angel) bio jedan od inicijatora skupa koji će biti održan u srijedu.

Ističe kako je došlo vrijeme da se sagleda napredak regiona ka Evropskoj uniji.

- Špansko predsjedavanje Unijom prepoznalo je važnost ove ideje deset godina nakon zagrebačkog samita. Potrebno je u Briselu održati živom opredijeljenost za daljnje proširenje Unije.

Uz to, građani ove regije trebaju imati jasnu percepciju o spremnosti Unije da prihvati nove članice.

Smatrate li da BiH zahtijeva poseban pristup u procesu integracije u EU?

- Razumijem osobitosti institucionalnog sistema BiH. Uz stalno napredovanje pregovora s Briselom, bit će nužno poboljšati postojeći sistem. Bh. građani moraju shvatiti da je napredak prema članstvu važna prilika za reformu njihovih institucija i uvođenje funkcionalnijih i modernijih procesa donošenja odluka. Dijalog s Briselom znači i imati na raspolaganju administrativni aparat koji je u stanju dati konkretne odgovore.

Kako cijenite političku situaciju u BiH? Mnogi su skloni crnim prognozama.

- Izbliza pratim razvoj političke situacije u BiH. Ova tema je predmet čestih susreta i razmjena mišljenja među mojim evropskim kolegama i kolegama iz ostalih zemalja koje su angažirane u regiji. Voljeli bismo da možemo primijetiti neki veći napredak u reformama. Ali, razumijem da u izbornoj godini nijedna demokratska država ne može s lakoćom izmijeniti svoj ustavni poredak.

No, ja bih cijenio i neke naznake od političkih snaga u ovoj predizbornoj kampanji koje bi omogućile da se postizborni period posmatra s razumnim očekivanjima suštinskog napretka. Također se nadam da će, kao što je bilo i prethodnih izbora, tokom kampanje u oktobru BiH pokazati demokratsku zrelost i da će se kampanja odvijati mirno i uredno.

Kada će bh. građani konačno moći putovati u šengenski prostor bez viza?

- Osobno se zalažem za liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan, uključujući i BiH. Izbliza pratim ovaj problem još od vremena kada sam pokrenuo Mapu puta kao evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove. Što se tiče BiH, nalazimo se u završnoj fazi ovog procesa.

Povoljno mišljenje

Sarajevo je intenzivno radilo s Evropskom komisijom na postizanju rezultata. Evropska komisija dala je povoljno mišljenje. Nema sumnje da će vize biti uskoro ukinute. Bh. građani mogu biti sigurni da će do liberalizacije doći u 2010. godini. Sada je samo potrebno napraviti posljednje proceduralne korake u Vijeću EU i u Parlamentu EU.

Smatrate li da su se stekli uvjeti za zatvaranje OHR-a?

- Italija je uvijek sna`no podupirala ideju o jačanju EUSR-a. Smatramo to bitnim elementom za napredak prema EU. Nadamo se i pokretanju postupka za odobravanje statusa kandidata BiH, ali toga ne može biti sve dok je OHR prisutan.

Očekujemo da će preostale obaveze koje je PIC postavio bh. vlasti uskoro ispuniti, jer samo tako možemo donijeti odluku o zatvaranju OHR-aa i ubrzati ulazak BiH u EU.

Franko Fratini u "Dnevnom avazu" 2010. godine. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.