V.D. PREDSJEDNIKA SDS-A

Miličević: Ako blokiraju gasne projekte tražit ćemo zaštitu interesa RS

On ističe da su smiješne teorije o širenju rukog uticaja preko istočne interkonekcije

Milan Miličević. Dejan Rakita / PIXSELL

S. S.

11.5.2023

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević izjavio je danas da će SDS zatražiti da Narodna skupština RS zauzme jasan stav i zaštiti interese RS ukoliko Predsjedništvo BiH blokira ratifikaciju sporazuma o istočnoj i južnoj interkonekciji, kao što najavljuju članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović.

- Činjenica da je Srbija za godinu dana izgradila 900 kilometara gasovoda, a da u BiH pojedini nesavjesni političari blokiraju gasifikaciju i diverzifikaciju izvora snabdijevanja - rekao je Miličević uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj treba da se razmatra nacrt sporazuma za istočnu i južnu gasnu intekonekciju.

Prelazak na čiste energente

Miličević je podsjetio da je BiH preuzela obaveze da će preći na čiste energente i da je značajno da to učini i sa stanovišta zaštite zdravlja stanovništva zbog velikog zagađenja, navodi se u saopštenju.

- Jedinstvena je prilika da se gasna infrastruktura od Rače do Bijeljine napravi zajedno sa auto-putem, jer bi se poslije moralo ići u novu eksproprijaciju. Čitav posao bi trajao dugo i iziskovao veće troškove. Da ne govorimo o tome koliki su veći troškovi zdravstva zbog liječenja posljedica zagađenja - smatra Miličević.

On ističe da su smiješne teorije o širenju rukog uticaja preko istočne interkonekcije.

- Čitavo Sarajevo se grije na ruski gas, pa ne vidim da da je to bio do sada problem. Uostalom, južnom intekonekcijom imar će i azerbejdžanski gas. Valjda je interes svakog građana BiH da može birati od koga će kupiti gas, a naravno da će ga kupiti od onog ko je jeftiniji - konstatovao je Miličević.

Ko iz toga profitira?

Prema njegovim riječima, uvijek kada neko blokira neki ekonomski projekat koji je od interesa za građane, trebamo se zapitati ko iz toga profitira.

- U ovom slučaju profitiraju rudnici uglja u Federaciji BiH i proizvođači drugih energenata. Zanimljivo je da su i jedni i drugi konektovani na istu političku partiju koja se protivi gasifikaciji - pojasnio je Miličević.

Miličević očekuje da se predstavnici RS u institucijama BiH izbore za projekat koji je od interesa za RS.

Prema njegovim riječima, prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije treba svi u paketu da budu rješavani.

- Ne možete reći "Evo vam Zakon o VSTV-u za gas", a zaboraviti da je prioritet i Zakon o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu domaćim sudijama - naveo je Miličević.

On je dodao da, ako se nastavi blokada istočne interkonekcije, Narodna skupština RS treba da donese smjernice za ponašanje predstavnika RS u institucijama BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.