NEOBIČAN TRENER

Srebreničanin ujutro čuva ovce, a navečer uči djecu kung-fu

Iso je i jedini Bosanac i Hercegovac nominiran za USA Martial Art Hall of Fame, Američku kuću slavnih u borilačkim vještinama

Džanić s dječacima koje trenira. Avaz

S. P.

12.5.2023

Reprezentaciju BiH prošle godine na Svjetsko, a ove godine na Evropsko prvenstvo vodi neobičan trener koji ujutro čuva ovce, a navečer djecu uči sportu i životu. Savez mješovitih borilačkih sportova BiH je organizacija u fazi registracije čije je sjedište u Potočarima, a prvi predsjednik je Isak Iso Džanić, trener Kung Fu Ving Tsun kluba “Srebrenica”.

15 takmičara

Kako još nije izabran selektor, Iso će voditi i reprezentaciju BiH u ovom sportu na Evropsko prvenstvo, koje se održava 19. i 20. maja u mađarskom gradu Kanjiži. Reprezentaciju će predstavljati 15 takmičara izabranih na nedavnom prvenstvu BiH održanom u Bratuncu, i to troje iz Zenice, jedno iz Janje, pet iz Gradačca i šest iz Srebrenice.

Isak nema svoju djecu, ali kaže da je život posvetio djeci.

- I sada, u sedmoj deceniji, ja sam toj djeci učitelj, trener, djed i drug. Pomognem im koliko mogu, jer, kad idemo negdje na takmičenje, ima djece koja nemaju ni za sendvič - kazao je Iso.

On ima 20 ovaca, dvije koze i 240 KM mjesečno primanja kao demobilisani borac i od toga žive on i njegova supruga.

- Žena mi je bolesna pa ja sve moram sam. Prvo ujutro idem u štalu da namirim stoku, doručkujem i pustim ovce na pašu. Kasnije idem na trening, poslije opet namirim stoku i zatvorim ovce... - tako Iso opisuje svoj radni dan.

Dobio vizu

Iso je i jedini Bosanac i Hercegovac nominiran za USA Martial Art Hall of Fame, Američku kuću slavnih u borilačkim vještinama. Dobio je poziv da od 20. do 22. jula ove godine u SAD prisustvuje dodjeli nagrade.

- Velika je to čast za mene, pogotovo što nešto takvo nisam ni sanjao. Dobio sam vizu, ali budući da sve troškove puta i boravka snosim ja, još sakupljam novac. Nadam se da ću vidjeti Ameriku i primiti to priznanje, jer imam još nekih obećanja dobrih ljudi da će pomoći - istakao je Isak.

Osnovao klub

Isak se borilačkim sportom bavi još od mladosti, a po povratku u Potočare osnovao je klub koji radi u neuvjetnom prostoru zgrade socijalnog stanovanja u Potočarima.

- Klub opstaje zahvaljujući dobrim ljudima koji nam doniraju nešto novca i ono malo od Općine, čime jedva da podmirimo osnovne troškove - kazao je Iso.

Pet takmičara njegovog malog kluba iz Potočara prošle godine predstavljalo je Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj i osvojilo sedam medalja (tri zlatne i četiri srebrene).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.