SAZNAJEMO

Upućen mu poziv za saslušanje u Tužilaštvu KS: Hoće li Abdulah Skaka pobjeći od tužilaca!?

Ambasador BiH u Kataru, putem MVP-a BiH, dobio poziv za 22. maj

Skaka: Prijavio ga Ured za borbu protiv korupcije. Avaz

Miralem  Aščić

16.5.2023

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, dobio je, putem Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, poziv za saslušanje u Tužilaštvu KS, saznaje „Avaz“.

Šta čeka

Saznajemo da je, po pozivu, Skaka dužan da se odazove tužiocima 22. maja ove godine. Tako je navedeno u pozivu. Međutim, za sada nije poznato u kojem svojstvu će dati iskaz.

Pitanje je, s obzirom na novonastalu situaciju u vezi s hapšenjima, prvo Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, a zatim i Senaida Memića, bivšeg načelnika Općine Ilidža i aktuelnog ambasadora u Maleziji, da li će se Skaka uopće pojaviti u Sarajevu.

Poziv mu je zvanično otišao i uručen još prije nekoliko dana.

Bivši gradonačelnik Sarajeva godinama je pod lupom Tužilaštva KS, ali njegove nezakonite radnje, zbog kojih je više puta prijavljen, nikada nisu došle na dnevni red.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu vođeno je nekoliko predmeta protiv Skake. Jedan se odnosi i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

Prijavu je dostavio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Odluka o preseljenju Gradske uprave donesena je još 2019. Rad Skake provjeravala je Finansijska policija FBiH, i to zbog velikog broja zapošljavanja dok je bio na čelu Grada te odluka kojima je mijenjao organizaciju poslova Gradske uprave.

Sporna je bila i odluka Abdulaha Skake da osvijetli put koji vodi do njegove vikendice javnim novcem, kao i troškovi za reprezentaciju, preko putnih naloga, do kupovine poklona.

Gradonačelnica Benjamina Karić ukazala je i na kriminalne radnje u izgradnji Vidikovca na Trebeviću. Skaku i Ibrahima Hadžibajrića prijavio je i lider NiP-a Elmedin Konaković za krivično djelo "davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem".

Poslali ga

Brojni su njegovi aferimi i istrage, a SDA ga je, dok tužilaštva vode istrage, nagradila ambasadorskom funkcijom u Kataru, kako bi ga spasila procesa.

Međutim, Skaka je konačno došao na red. Pitanje je samo hoće li pobjeći od tužilaca.

Kako je "završen" Abdulah Skaka

- Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem, kao u “Kumu”. Traca ih tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica (Osman Mehmedagić, op.a.) obišao Zdravku babu, obećali neke stvari i završili. Za jedan glas je došao za gradonačelnika - rekao je Asim Sarajlić na snimku prije tri godine, zbog čega je bio optužen za namještanje izbora predsjednika KO SDA Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.