NAKON VANDALSKOG ČINA

Gradonačelnik Tuzle poručio: Nastavite njegovati kulturu međusobnog poštovanja

On je najoštrije osudio vandalski čin te nadležne pozvao da ispitaju slučaj i pronađu odgovorne osobe.

Lugavić: Što prije otkriti počinioce. A. Bešić

Z. K.

17.5.2023

Nakon što su na pravoslavnoj crkvi u Tuzli ispisani vulgarni grafiti, reagirao je i gradonačelnik ovog grada Zijad Lugavić. On je najoštrije osudio vandalski čin te nadležne pozvao da ispitaju slučaj i pronađu odgovorne osobe.

Negativan odjek

Naime, na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je nepoznata osoba ili više njih ispisala nekoliko vulgarnih poruka. Zbog toga je reagirala i međureligijska zajednica, koja je pozvala policiju da ispita slučaj.

Gradonačelnik Tuzle u svojoj reakciji je rekao da je vijest o ispisanom grafitu na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli negativno odjeknula među građanima Tuzle u kojoj ljudi svih nacionalosti i vjera stoljećima žive zajedno.

- Tako će u Tuzli biti i u budućnosti. Očekujem od nadležnih organa da što prije otkriju počinioca. Gradskim službama sam naložio uviđaj na mjestu događaja i pružanje pomoći nadležnima u Sabornom hramu u sanaciji načinjene štete - kazao je Lugavić.


Ispisani vulgarni grafiti na Sabornom hramu u Tuzli. Avaz

Najoštrije osuđujući ovaj i svaki drugi vandalski čin, Lugavić je pozvao javnost da se ogradi od svake političke ili neke druge manipulacije ovim vandalskim činom, podsjetivši da smo, nažalost, svjedoci mnogih ovakvih i sličnih oštećenja brojnih javnih i privatnih objekata.

Podnesena prijava

- U prethodnom periodu smo već podnosili prijave nadležnim organima protiv nepoznatih počinilaca koji grafitima oštećuju javne i privatne objekte u našem gradu. Tražili smo i ponovo tražimo da se počinioci ovih djela što prije otkriju i procesuiraju kako se oštećenja imovine ne bi ponavljala - ističe čelnik Tuzle.

Činjenica da je Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli proglašen nacionalnim spomenikom pod zaštitom Bosne i Hercegovine, kako kaže Lugavić, čini nedjelo još težim.

Pozvao je sve građanke i građane Tuzle i sve ljude dobre volje da nastave da njeguju kulturu međusobnog poštovanja religijskih i drugih razlika te da afirmiraju kulturu dijaloga i dostojanstven odnos prema svim objektima koji imaju posebno kulturno i duhovno značenje za sugrađane, kao i prema svim javnim i privatnim objektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.