POTPISAN UGOVOR

Iz trećeg puta: Karađoz-begov most u Blagaju će, napokon, biti obnovljen

Na ovom nacionalnom spomeniku BiH evidentirana brojna oštećenja

Most u Blagaju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

21.5.2023

Nakon što lani nijedna građevinska firma nije iskazala interes, treći postupak javne nabavke za radove na konzervaciji i restauraciji Karađoz-begovog mosta u Blagaju kod Mostara, koji su raspisali u Agenciji „Stari grad“, kako saznajemo, urodio je plodom.

Tako će, napokon, ova građevina, nacionalni spomenik BiH biti obnovljen, a u petak je, kako nam je potvrđeno, potpisan ugovor sa izvođačem radova firmom „Gradnja“ u vrijednosti od 67.494, 37 KM. Izvođač se obavezao da će radove završiti u roku od 70 dana, a istovremeno donesena je odluka o izboru najboljeg ponuđača za nadzor nad radovima. Te poslove će za iznos od 2.457 KM vršiti firma „Bišina“.

Sredstva za ovaj projekt u iznosu od 60.000 KM dobivena su na javnom pozivu Federalnog ministarstva prostornog uređenja iz budžeta F BiH za prošlu godinu, a ostatak će biti osiguran iz budžeta Agencije.

Na mostu su evidentirana brojna oštećenja, od kamene ograde do asfaltnog sloja, a prije nekoliko godina su, prema rješenju Federalne uprave za inspekcijske poslove, pokrenuti radovi istraživačkog karaktera s ciljem trajne zaštite ove građevine.

Karađoz-begov, kameni most s pet lukova se nalazi nedaleko od Sultan-Sulejmanove džamije. Pretpostavlja se da je nastao na mjestu ranijeg srednjovjekovnog prijelaza preko rijeke,a sagrađen je kao zaklada Zaim hadži Mehmed Karađoz-bega. Preko ovog mosta vodio je stari put za Stolac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.