PREDSTAVLJENA STRATEGIJA

Klimatske promjene i zdravstvo najveći izazovi za austrijsku prijestolnicu do 2030. godine

Član gradske vlade za privredu Peter Hanke je kazao da klimatsku krizu moraju ekonomski savladati primjenivši najviše standarde inovacija

Veliki izazovi za Beč. Ured grada Beča u Sarajevu / Stadt Wien

FENA

22.5.2023

Zahvaljujući raznim razvojnim strategijama koje su stalno prilagođavane dinamičnim globalnim promjenama, glavni grad Austrije se već godinama nalazi u vrhu ljestvice gradova s najboljim kvalitetom života.

U 2019. godini Bečko ekonomsko vijeće predstavilo je strategiju "Beč 2030. – ekonomija i inovacije" kojom se austrijska prijestolnica fokusirala na sve teme u kojima prednjači u odnosu na druge gradove u svijetu, kao što su obrazovanje, digitalizacija, istraživanje, infrastruktura, zaštita životne sredine i kultura.

U narednoj deceniji Beč će i dalje biti jedna od najpoznatijih evropskih kulturnih metropola. Pritom je centralno načelo strategije bliska saradnja različitih organizacija. Na oko 100 ciljanih razvojnih projekata u oblasti privrede i inovacija definisanih ovom strategijom marljivo radi 150 organizacija i stručnjaka.

Ipak, najveće izazove za bečku privredu predstavljaju klima i klimatske promjene kao i zdravstveni sektor. Član gradske vlade za privredu Peter Hanke je kazao da klimatsku krizu moraju ekonomski savladati primjenivši najviše standarde inovacija.

- Također moramo sagledati naše najveće bogatstvo iz ekonomske perspektive – naše zdravlje. Posljednjih nekoliko godina pokazalo se da je ekonomsko okruženje izuzetno dinamično. Naposljetku želimo omogućiti dobar život svim građanima Beča i ponuditi najviši kvalitet života i prosperitet – rekao je Hanke.

Socijalni partneri i ekonomske institucije koji su uključeni u strateški razvoj zajedno sa preduzećima i naučnim sektorom kreiraju inovacije svojom interakcijom, prenosi Ured Grada Beča u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.