U SARAJEVU

Usvajanje Plana integriteta VSTV-a BiH sutra na sjednici ovog regulatornog tijela

Kako je već uobičajeno, na sjednici ovog regulatornog tijela bit će donesen i određen broj odluka o imenovanjima

S jedne od ranijih sjednica. VSTV BiH

FENA

23.5.2023

Visoko sudsko i tužlačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazalo je za 24. i 25. maja sjednicu u Kantonalnom sudu u Mostaru, a na dnevnom redu je, između ostalog, i Poslovnik ovog regulatornog tijela, odnosno prijedlog izmjene člana 4. tog podzakonskog akta.

Kako je Feni rečeno u VSTV-u BiH, riječ je o odredbi Poslovnika kojom se regulira pitanje imenovanja stručnih saradnika i savjetnika u sudovima i tužilaštvima.

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanja su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, te Nacrt srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2024-2026. godine.

Kako je planirano, članovi VSTV-a BiH bi trebali biti obaviješteni o realizaciji Akcionog plana Komunikacijske strategije ovog regulatornog tijela.

Usvajanje Plana integriteta VSTV-a BiH za period 2023-2026. godine, također je na dnevnom redu, kao i Informacija o sudskim predmetima organiziranog kriminala koji su označeni složenima.

Nadalje, VSTV BiH će razmatrati Zaključak Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova na inicijativu člana Vijeća koja se odnosi na ranije zaključke VSTV-a BiH o dinamici procesuiranja predmeta ratnih zločina, primjenjivih na procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije u sudovima.

U sklopu Projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” planirano je očitovanje o Informaciji o dinamici i strukturi implementacije podrške Evropske unije pravosuđu Bosne i Hercegovine u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sjednici VSTV-a će, kako se očekuje, biti riječi i o ispravci/izmjena Poslovnika VSTV-a BiH u članu 59a. stav (1) tačka a) – materijalu koji su pripremile - Stalna komisija za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja i Stalna komisija za legislativu.

Kako je već uobičajeno, na sjednici ovog regulatornog tijela bit će donesen i određen broj odluka o imenovanjima te produženju i prestanku mandata nositelja pravosudnih funkcija u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.