KNJIŽEVNIK I AKADEMIK

U Tomislavgradu održana komemoracija za Dževada Karahasana: Slavio je život svojim djelima

Ćavar je istakao Karahasanovu svjetsku veličinu i duvanjsko porijeklo, a profesorica Redžepagić da je u svakom djelu koje je napisao utkan dio njega

Komemoracija velikanu Karahasanu. Mario Lončar

N. Aj. / Fena

23.5.2023

U kinodvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Tomislavgrad u ponedjeljak je održana komemoracija u čast književnika i akademika Dževada Karahasana.

Komemoraciji su, osim porodice i prijatelja književnika Karahasana, prisustvovali predstavnici kulturnog, vjerskog i javnog života.

Evropske vrijednosti

Na samom početku okupljene su pozdravili direktorica KIC-a Danijela Papić, profesor Alija Đugum Dževadov, fra Ante Pranjić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Ivan Vukadin te profesorica Snježana Redžepagić.

U svojim obraćanjima govornici su istakli da je Karahasan bio istinski prijatelj svih Duvnjaka, da je gajio evropske književne pripovjedačke vrijednosti, cijeneći suprotstavljena razmišljanja i kritike.

Zbog ljubavi prema književnosti, izučavanja jezika i pisanja, te štokavskog narječja, profesor Đugum nazvao ga je "homo univerzalis", fra Pranjić velikodušnim, Ćavar je istaknuo Karahasanovu svjetsku veličinu i duvanjsko porijeklo, a profesorica Redžepagić spomenula je da je u svakom djelu koje je napisao utkan dio njega.

Vukadin je poručio da je Dževad Karahasan graditelj mostova, vjernik, autentični Duvnjak koji je slavio život svojim djelima.

Mnoštvo nagrada

Dževad Karahasan rođen je u Tomislavgradu 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njegove knjige prevedene su na više od petnaest jezika, a dobitnik je više nagrada za književni rad. Pisao je drame, romane, pripovijetke, eseje, historiju i kritiku teatra, a bavio se i pozorišnom režijom. Njegovi pozorišni komadi igraju se širom svijeta.

Dobitnik je brojnih priznanja, a godine 2020. nagrađen je najprestižnijim njemačkim književnim priznanjem - Goetheovom nagradom, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johana Volfganga Getea (Johann Wolfgang Goethe).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.