OSNOVNI SUD DISTRIKTA

Osuđen zbog pokušaja ubistva: Osmanu Husejnoviću sedam i po godina zatvora

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine oko 3 sata u naselju Prutače, iz pištolja kojeg je ilegalno posjedovao pucao na N. A.

Husejnović je osuđen na sedam i po godina zatvora. Fena

H. J. I.

1.6.2023

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34) optuženog da je prije dvije godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta, Husejnović je za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Ilegalno posjedovao pištolj

Kako se navodi, Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine oko 3 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je ilegalno posjedovao pucao na N. A. u namjeri da ga liši života.

- Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar - navodi se u optužnici.

Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

- Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor. Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistva u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje - naveli su iz Tužilaštva.

Pravo žalbe

Prema održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.

Za pokušaj ubistva optuženom je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će se uništiti u skladu s presudom.

Jednako kao i Tužilaštvo presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom, zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.