AKCIJA "KO ĆE VIŠE"

Više od 500 najmlađih Mostaraca uživalo na popularnoj Bunici

Željeli smo da našu djecu naučimo istinskim vrijednostima, ali i da se i mi vratimo u djetinjstvo i lijepa vremena, kaže Đukić

Danas na Bunici: Ukazali i na važnost obnove izletišta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Meliha Smajkic

3.6.2023

Jedno od nekadašnjih najpopularnijih izletišta Mostaraca, sportsko-rekreacijski centar Bunica, koji je u bivšoj državi slovio kao jedan od najboljih danas je oživjelo zahvaljujući grupi entuzijasta, predvođenih Adijem Đukićem, koji su pokrenuli akciju "Ko će više".

Tako se ovoj akciji odazvalo više od 500 Mostaraca, među kojima su prednjačili najmlađi, a upravo su njima i bile posvećene brojne aktivnosti.

 "Naučimo djecu pravim vrijednostima"

Kako nam je rekao Đukić, fokus akcije su stavili na najmlađe, jer, moto ove, treće akcije po redu, je "Naučimo djecu pravim vrijednostima".

- Pripremili smo bogat i raznovrstan program, odazvali su nam se brojni mostarski umjetnici, okupljeni oko Rock škole Mostar, Street Arta,galerije Claire Noel, tu su i naši vatrogasci, ekipe hitne pomoći i brojni drugi. Željeli da djeca s jedne strane učestvuju u nizu inkluzivnih radionica, jer s nama su i četiri organizacije za djecu s poteškoćama u razvoju, ali ekološkim, likovnim, muzičkim i drugim, a s druge da ih naučimo i nekada popularnim igrama, od klikera, gume do „Care govedare“. Također, pripremili smo i igre bez granica, takmičenje uz bogat nagradni fond. Vjerujem da su svi nešto pronašli za sebe, da uživaju, da ih naučimo istinskim vrijednostima, ali da i njihovi roditelji i mi odrasli se makar nakratko vratimo u djetinjstvo i lijepa vremena koja smo ovdje proveli- kazao nam je Đukić.

Bunica u prilično lošem stanju

Naglasio je i da je, također, cilj ove akcije, skrenuti pažnju na Bunicu, koja je u prilično lošem stanju, a ukazao je na to da su im podršku dali iz Gradske uprave Mostar, kao i brojni poduzetnici koji su im pomogli da djeci osiguraju slatkiše, voće, piće, kao i nagrade.

Tridesetak volontera je učestvovalo u ovoj akciji, a među umjetnicima koje nije trebalo nagovarati na učešće bila je i mostarska slikarica Vedrana Božić. Ona je bila zadužena za likovne radionice.

- Djeca su radila, najprije, individualno cretež, a potom i zajednički na temu, naravno, prirode, ekologije i očuvanja naše planete. Ovakvi skupovi su jako važni, pogotovo, u okruženju koje nam je dostupno i, zaista, moramo djecu poticati i učiti ih na to da su ovakve manifestacije najnormalniji oblik druženja- kazala nam je Božić.

Promjena potiče od pojedinca

I ona je ukazala na to kako je krajnje vrijeme da se područje nekadašnjeg centra uredi.

- Od iznimne važnosti je da se obnovi i pretužno je da to već nije urađeno. Ali, promjena potiče od pojedinaca i važno je da se međusobno podržimo kako bi se ova prelijepa priroda, zelenilo, rijeka, vratila građanima, da imamo gdje doći, posebno tokom ljeta, a ne da smo okruženi smećem. U bivšoj državi su se uvijek akcije održavale, to je samo stvar volje i motivacije - ocijenila je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.