PROCEDURA JE JEDNOSTAVNA

Pojašnjeno kako da ZZO KS refundira medicinsku pomoć tokom boravka u inostranstvu

Navedeno pravo se crpi iz međunarodnih konvencija o socijalnom osiguranju koje BiH ima zaključene, navela je

ZZO KS. Screenshot

S. S.

10.6.2023

Lejla Salihagić-Brčić, uposlenica Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, pojasnila je na društvenim mrežama na koji način se može refundirati pomoć iz tog zavoda za dobijenu medicinsku pomoć u inostranstvu. Ona ističe da je procedura jednostavna.

- Vrijeme je godišnjih odmora, a u nekoj komunikaciji shvatih da mnogi nisu upoznati. Obrazac za pokriće zdravstvenog osiguranja u slučaju da se desi neko hitno medicinsko zbrinjavanje dok ste u inostranstvu možete dobiti u Zavodu zdravstvenog osiguranja. Procedura je dosta jednostavna. Od vašeg porodičnog ljekara uzmete potvrdu da nema nekog akutnog stanja i predate u ZZO uz popunjavanje zahtjeva (dobit ćete obrazac u poslovnici) i naznaku zemlje i perioda putovanja – navela je te dodala:

- Navedeno pravo se crpi iz međunarodnih konvencija o socijalnom osiguranju koje BiH ima zaključene. Nemamo sa svima, ali sa većinom država u koje uglavnom putuju naši sugrađani, imamo (Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Turska, Njemačka, Austrija, Slovenija...). Čemu plaćati privatno, ako u okviru svog osiguranja možete ostvariti ovo pravo. Funkcioniše na način da, ukoliko se nešto desi, predate obrazac i ne plaćate uslugu, a pružaoc zdravstvene usluge se naplati od ZZO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.