DIPLOMATIJA

Lagumdžija u Njujorku s Guterešom i liderima UN organizacija o zajedničkim izazovima

Lagumdžija je u svojim izlaganjima posvetio posebnu pažnju mogućnostima koje reformskim agendama pojedinih zemalja pružaju održivi razvojni ciljevi

Lagumdžija u Njujorku. Fena

FENA

14.6.2023

Sastankom s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom (Guterres), Zlatko Lagumdžija je okončao dvodnevne sastanke na visokom nivou delegacije Upravnog odbora i članova Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) s liderima UN-a i njihovih organizacija u Njujorku.

Pod nazivom “Zajednička agenda: Obnova multilateralizma” serija dvodnevnih skupova bila je posvećena globalnim izazovima, klimatskim promjenama, miru, sigurnosti i održivom razvoju, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Tom prilikom o narednim planovima, s fokusom na konkretne regionalne izazove, Lagumdžija je, osim s Guteresom, razgovarao i s ključnim čelnicima UN organizacija: predsjednikom Generalne skupštine UN-a Denisom Fransisom (Dennis Francis), UNDP administratorom Ačimom Štajnerom (Achim Steiner) i podsekretarima generalnog sekretara UN-a, visokim predstavnikom UN Alijanse civilizacija Migelom Angelom Moratinosom (Miguel) i izvršnom direktoricom “UN Žene” Simom Bahus (Bahous).

Lagumdžija je u svojim izlaganjima posvetio posebnu pažnju mogućnostima koje reformskim agendama pojedinih zemalja pružaju održivi razvojni ciljevi. Ukazao je na izazove pred kojima stoji zapadni Balkan u svjetlu agresije na Ukrajinu, kao i na moguće posljedice po mir i sigurnost šireg regiona.

- Posljednje presude Haškog tribunala, nakon genocida u Srebrenici, pred međunarodnu zajednicu, kao i vlasti pojedinih zemalja uključenih u ratna događanja na području bivše Jugoslavije, trebaju biti osnova za institucionalno stvaranje okruženja u kojem se takvi zločini nikada više ne mogu ponoviti - saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

S obzirom na to da Lagumdžija krajem mjeseca dolazi u Njujork na dužnost ambasadora, šefa Misije Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama, generalni sekretar Guteres i ostali lideri UN organizacija su i ovom prilikom iskazali spremnost za sadržajnu saradnju i zajednički rad na jačanju mira, sigurnosti i održivog razvoja u BiH, kao i na projektima pred kojima se nalaze Ujedinjene nacije u cjelini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.