SOCIOLOG

Vladimir Vasić za "Avaz": Moramo pratiti ponašanje djece i maloljetnika, jer zločin je samo posljedica

Za njih je tipična buntovnost najprije prema roditeljima i nastavnicima, ističe Vasić

Vasić: Moramo postupati s djecom i maloljetnicima tako što ćemo pratiti njihovo ponašanje. Printscreen

Alen Bajramovic

15.6.2023

Nakon serije napada vatrenim oružjem, najprije u Srbiji a zatim i kod nas, u kojima, nažalost, maloljetne osobe postaju napadači i ubice, BiH se suočava s ogromnim izazovom kako prepoznati nagovještaje takvih zločina. Dok se od institucija očekuju konkretne mjere, odgovornost je i na porodici i najbližem okruženju, a o indikatorima važnim za rano prepoznavanje i prevenciju maloljetničke delinkvencije za “Avaz” govori sociolog Vladimir Vasić.

- Moramo postupati s djecom i maloljetnicima tako što ćemo pratiti njihovo ponašanje. To je najvažnije. Zločin je samo posljedica, jer dijete prvo manifestuje, najčešće, preddelinkventna ponašanja. Obavezno obratiti pažnju na ponašanja kod djece u smislu zanemarivanja školskih obaveza, uočiti kakav je odnos prema autoritetu, vršnjacima, ako dijete ispoljava interesovanje i produkuje nasilje. Kod delinkvenata su upečatljivi asocijalnost, inat, neposlušnost, sadizam, neprijateljski odnos ka drugim licima, impulsivno reagovanje, apatija – kaže Vasić.

Pojašnjava da maloljetne osobe danas, putem statusnih simbola, pokušavaju da se identificiraju sa sredinom, pa su skloni određenoj obući i odjeći, posjedovanju određenih predmeta…

- Za njih je tipična buntovnost najprije prema roditeljima i nastavnicima, a na koncu, zbog njima znanog modela identifikacije i pokušaja socijalne adaptacije, skloni su i konzumiranju nedozvoljenih sredstava i ispoljavanju interesovanja za nedozvoljena djela. Prkos kod adolescenata proizlazi iz nesigurnosti, straha, nepopularnosti, dok žele biti popularni, pa postaju neprijateljski nastrojeni ka okruženju. Zato moramo obratiti pažnju na takve signale, kako se ne bismo bavili samo posljedicama – ističe Vasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.