VEĆA FINANSIJSKA SREDSTVA

MUP ZDK naplati preko 80 posto ili između pet i šest miliona KM za prekršaje u saobraćaju

Ove će godine, dodaje, realizirati nabavku pištolja, za što će izdvojiti 400.000 KM, kao i nabaviti dodatne radarske sisteme

Svaka policijska stanica u tom kantonu, ističe, ima svoj mobilni radar. Fena

FENA

18.6.2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za prekršaje u saobraćaju koje su nesavjesnim vozačima izrekli policijski službenici Uprave policije ZDK, na godišnjem nivou naplati iznos između pet i šest miliona KM - kazao je za Fenu resorni ministar policije ZDK-a Benjamin Sinanović.

Svaka policijska stanica u tom kantonu, ističe, ima svoj mobilni radar pa, tako, i svaka lokalna zajednica ima svoj mobilni radar. U planu je nabavka još nekoliko radara.

Mapiranje mjesta

- Taj dio smo riješili. Otprilike, ostalo je mapirano nekoliko mjesta, jer mi svakodnevno mapiramo kritična mjesta u saobraćaju. Ostalo je nekoliko mjesta gdje bi trebalo uraditi stacionirane radare, više kao prevencija, nego nešto što će puniti budžet. Moram reći da je to jedna nepopularna mjera, ali svi oni koji su protiv toga nisu za dobrobit naših građana i života naše djece, koji se voze u vozilima i šetaju ulicom. Taj bismo dio ove godine trebali završiti - najavio je Sinanović, koji dodaje kako će većina stacioniranih radara biti postavljena na magistralnom putu M-17, a jedan i na Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici.

- Imamo pritužbi velikog broja građana da se odvijaju trke na GGM-u u Zenici, ispod Kazneno-popravnog zavoda i tu bi jedan trebao biti postavljen. Otprilike, 5.000.000 do 6.000.000 KM je moguća naplativost prekršajnih naloga u toku godine. Čini mi se da se najviše ne naplati od građana, odnosno tablica koje su iz inostranstva. Usudio bih se reći da je, ovaj naš dio, naplativost i preko 80 posto, a prošle je godine urađena i elektronska baza registarskih tablica iz inostranstva. Tako da sada, uvidom u tu bazu, svaki policajac na ulici, kada zaustavi vozilo sa registarskim tablicama iz inostranstva i ukoliko vidi da je u prethodnoj godini načinio prekršaj te da je nenaplaćena kazna, može odmah na licu mjesta upućivati na plaćanje kazne - kaže Sinanović.

Finansijska sredstva

Za razliku od nekih drugih kantona, poput Tuzlanskog i Unsko-sanskog, MUP ZDK-a, napominje, ove godine nije uspio opredijeliti veća finansijska sredstva za kapitalna ulaganja, koja su planom predviđena na iznos veći od 1.000.000 KM.

- Nažalost, kada je to u pitanju, mi zaostajemo za drugim kantonima. Međutim, treba imati u vidu da su se oni ove i prethodnih godina opredjelili za nabavku transportera, koji su milionske vrijednosti. Možda taj njihov iznos djeluje veliki zbog te vrste nabavke. Mi ćemo ove godine nabaviti određena materijalno-tehnička sredstva, ali u narednim godinama plan nam je, sigurno, a velika i potreba i želja, da izdvojimo veća sredstva. Tako da ove godine nismo planirali iznos za nabavku većih materijalno-tehničkih sredstava, ali ćemo u narednim godinama sigurno uraditi - najavljuje ministar Sinanović.

Realizacija nabavki

Ove će godine, dodaje, realizirati nabavku pištolja, za što će izdvojiti 400.000 KM, kao i nabaviti dodatne radarske sisteme.

- Još uvijek radimo na nabavci svih mogućih materijalno-tehničkih sredstava radi osiguranja bezbjednosti saobraćaja. Mislim da ćemo, s ovom godinom, završiti i taj posao s radarima, a u narednim se godinama moramo posvetiti i nekim drugim stvarima, radi zaštite ljudi i imovine, odnosno života i imovine naših građana - kazao je Sinanović.

Policija u tom kantonu, podvlači, uz sve probleme i nedostatak ljudstva zbog odlazaka u penziju, radi sve kako bi nadoknadila taj gubitak te uspješno odgovara svakom mogućem zadatku.

- Zaista se trude da maksimalno odrade svoj posao korektno i pošteno. Mi, za sada, nemamo nekih velikih sigurnosnih problema - istakao je Sinanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.