BIVŠI REKTOR

Halilović: Presude Haškog suda dovode u pitanje mogućnost postojanja RS i negiraju mogućnost rehabil

Po njegovim riječima, pitanje koje se postavlja jeste šta je udruženi zločinački poduhvat

Halilović: To su poruke koje bi trebali imati u vidu svi međunarodni zvaničnici. Fena

FENA

18.6.2023

Bivši rektor Univerziteta u Tuzli Enver Halilović, koji je bio uvodničar na današnjoj sesiji "Kruga 99" o temi "Može li nakon haških presuda postojati RS i (ne)ugašena HZ HB?", kazao je da je Haški sud svojim presudama dao okvir i smjernice budućih političkih i pravnih sadržaja i procesa, ne samo u BiH, već i u regionu.

- Rekao nam je šta danas ne treba raditi kako se ne bismo vratili u ratnu prošlost, odnosno šta trebamo učiniti da dobijemo mirnu Bosnu. Osnivač Haškog suda za bivšu Jugoslaviju, Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, sada ima neprikosnovene dokaze šta se i kako događalo u BiH u periodu 1992-1995. godine, kako i zašto su formirane Republika Srpska i republika Herceg Bosna, ko ih je formirao, kakva zla su izvršili njihovi politički lideri, komandanti i drugi pripadnici njihovih oružanih snaga - kazao je Halilović.

Zločinački poduhvat

Po njegovim riječima, pitanje koje se postavlja jeste šta je udruženi zločinački poduhvat.

- Vidjet ćemo da je ključna kvalifikacija zbivanja u BiH, odnosno rata, agresije na BiH '92-'95. godine upravo djelovanje dva udružena zločinačka poduhvata - naveo je Halilović.

Dodao je da je udruženi zločinački poduhvat zločinački ratni projekt. On obavezno ima zločinački cilj i ljude međusobno udružene za njihovu provedbu.

Istaknuo je da su organi vlasti i oružane strukture udruženih zločinačkih poduhvata, provodeći zločinački cilj, vršili najgnusnije ratne zločine za koje su dobili kazne na Haškom sudu.

- U strukutru udruženog zločinačkog poduhvata na Bosnu i Hercegovinu ulaze sljedeće komponente: najviši organi vlasti Srbije i Hrvatske, tadašnji predsjednik Srbije i predsjednik Hrvatske, konandanti, najviši članovi vojnih, policijskih, parapolicijskih formacija Srbije i Hrvatske, najviši organi vlasti hrvatske paradržave stvorene na teritoriji BiH, takozave hrvatske republike Herceg Bosne i najviši organi vlasti srpske paradržavne tvorevine na teritoriji Republike BiH takozvane republike srpskog naroda BiH, kasnije nazvana Republika Srpska. Tu ulaze i komandanti oružanih snaga paravojnih i parapolicijskih formacija navedenih paradržava. Svi su izvršili niz masovnih ratnih zločina i to je utvrdio Haški sud - istaknu je Halilović.

Ratni zločin genocida

Dodao je da su neki izvršili čak i ratni zločin genocida, najviši oblik ratnog zločina.

- Na osnovu jednog šireg i dugotrajnijeg bavljenja ovim pitanjima i na osnovu onoga što je pripremljeno u jednoj široj studiji u vezi sa ovim pitanjem generalno formulisanim u naslovu, može se zaključiti, odnosno po meni je nužno zaključiti na sljedeći način, Haški sud je atribuirao ratne zločine pojedinaca udruženih zločinačkih poduhvata na terotoriji Republike Bosne i Hercegovine Srbiji i Hrvatskoj i njihovim paradržavama Republici Srpskoj i republici Herceg Bosni - naveo je Halilović.

Po njegovim riječima, "presude Haškog suda dovode u pitanje i negiraju mogućnost postojanja Republike Srpske, presude Haškog suda dovode u pitanje i negiraju mogućnost teritorijalne, političke, etničke i bilo koje rehabilitacije republike Herceg Bosne".

- To su poruke koje bi trebali imati u vidu svi međunarodni zvaničnici, a posebno visoki predstavnik Ujedninjenih nacija u BiH - zaključio je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.