PODSJETITI NA ŽRTVE

Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu: "Uklonite murale po Foči, postavite spomen-obilježja"

Seksualno nasilje se i danas koristi kao snažan instrument ratovanja

Odavanje počasti svim seksualno zlostavljanim ženama u BiH. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

19.6.2023

Seksualno nasilje se i danas koristi kao snažan instrument ratovanja, a mnogi počinioci silovanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini su i dalje na slobodi, rečeno je u Foči prilikom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Ovogodišnje obilježavanje koje je imalo za cilj da podsjeti na žrtve seksualnog nasilja u BiH započelo je sjećanjem na preminule ispred nekadašnje sportske dvorane “Partizan” u Foči.

Predsjednica Udruženja žrtava rata “Foča 92-95” Midheta Kaloper je podsjetila da je prije 31 godinu nekadašnja dvorana “Partizan” bila mjesto za druženje mladih ljudi u gradu gdje se skupa živjelo, učilo, radilo i podizalo djecu.

- U aprilu 1992., preko noći, postaje objekat za silovanje i mučenje Bošnjakinja iz Foče i njene okoline. Nažalost, ‘Partizan’ je jedna od mračnih tačaka u ovom gradu, državi i svijetu, gdje su žene organizovano silovane i mučene. Ne postoje riječi koje do kraja mogu opisati strah, poniženja, psihičke i fizičke torture kroz koje su zarobljene žene Bošnjakinje prolazile dok su preživljavale ropstvo u logorima Foče - kazala je Kaloper.

Grupno silovana

Podsjetila je na djevojčicu koja je imala samo 11 godina kada je grupno silovana, kao i da mnoge žrtve nisu imale priliku progovoriti jer je njhov glas utihnuo u nekoj masovnoj grobnici ili koritu hladne Drine.

Pokušali su, navela je Kaloper, ubiti i uduzeti ženama čast i dostojanstvo, ali su zaboravili da žena ima inat i dostojanstvo.

Lekcija iz BiH, prema riječima predsjednice Udruženja žrtava rata “Foča 92-95”, nije bila dovoljna, pa se danas mnogobrojne torture provode nad ženama u svijetu, a u ovom momentu nad ženama Ukrajine.

- Seksualno nasilje se i danas koristi kao snažan instrument ratovanja, usmjeren kao poseban udarac porodici na satiranje dostojanstva žene. Silovanje je najjeftinije oružje, koje ostavlja najveće posljedice. Mnogi zločinci su još uvijek na slobodi, a za to imaju opravdanje i zaštitu institucija, politike, prijatelja, radnih kolega, komšija, rodbine. Uklonite murale po Foči, postavite spomen-obilježja - naglasila je Kaloper.

Alen Muhić iz Udruženja “Zaboravljena djeca rata” je izjavio da je na ovom mjestu njegova majka preživjela seksualno nasilje i da je stradala od njegovog biološkog oca, koji se danas slobodno šeta fočanskim ulicama, a da njegova borba počinje kada je saznao da je usvojen.

- Imao sam priliku da upoznam oba roditelja, biloškog oca i majku. Svaku boru njenog lica, njen tužan pogled osjećam svaki dan. I svaki taj njen dan sam isplakao. U njoj živi još puno tuge, puno straha zbog onoga što joj se desilo u Foči. Ona još uvijek stoji, živi i pokazuje snagu žena koje su preživjele seksualno nasilje - kazao je Muhić.

On je ustvrdio i da djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja svakog dana pokazuju da nisu djeca neprijatelja, već djeca Bosne i Hercegovine i ovog svijeta. Ta djeca, kako je dodao, danas ne mogu ostvariti temeljna prava da budu zaštićena od stigme i diskriminacije te je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da zajedničkim kapacitetima izglasaju najbolji set prava za djecu rođenu zbog rata.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, koji je prisustvovao obilježavanju u Foči, najavio je kako je zakon trenutno u proceduri i da bi trebao da bude razmatran na redovnoj sjednici Vlade Federacije koja je planirana za četvrtak, 22. juni.

Žene žrtve

- To je zakon o civilnim žrtvama rata koji će biti unikatan u svijetu jer će po prvi put prepoznati žene žrtve zločina silovanja i djecu koja su rođena iz zločina silovanja - dodao je Delić.

Prisutni ispred nekadašnje dvorane “Partizan” su se zatim uputili do glavnog fočanskog trga, gdje su stajanjem u šutnji s transparentima odali počast svim seksualno zlostavljanim ženama u BiH, regiji i svijetu.

Mirna šetnja je nastavljena prema mostu, gdje su u znak sjećanja na sve ubijene i silovane žene u BiH spuštene ruže u rijeku Ćehotinu.

Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu u Foči su prisustvovali predstavnici nekoliko ambasada u BiH, Ujedinjenih nacija, Misije OSCE-a, OHR-a te nekoliko međunarodnih organizacija i bh. institucija.

Osuđene osobe

Članovi Amaterske pozorišne scene Centra za kulturu iz Goražda su performansom doprinijeli obilježavanju ovog dana.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Sud BiH su zbog silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja počinjenog u Foči osudili 19 osoba. MKSJ je osudio četiri osobe na ukupno 75 godina zatvora, a najveću kaznu je dobio Dragoljub Kunarac, koji je osuđen na 28 godina zatvora. Državni sud je osudio ukupno 15 osoba na 188 godina zatvora, a najveća kazna od 34 godine je izrečena Gojku Jankoviću.

Nastavak obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja u ratu planiran je u ponedjeljak, 19. juna, na Trgu mladih u Brčko distriktu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.