RAZGOVOR

Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS: Rastu frustracije političara kad je u pitanju antikoruptivni sistem

Pritisci dolaze najčešće iz političkog miljea

Kafedžić: Kapacitirani i osposobljeni za borbu. Printscreen

19.6.2023

U izvještaju Evropske komisije iz 2019. godine o 14 ključnih prioriteta koje naša zemlja mora ispuniti ako želi postati dijelom evropske porodice nalazi se i onaj o suzbijanju i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Institucija koja se bori protiv ove pošasti i koja se s njom dobrano uhvatila ukoštac je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Erduan Kafedžić. Kako ističe u razgovoru za „Avaz“, u proteklom periodu uspjeli su uspostaviti snažan antikoruptivni sistem, prije svega sistem transparentnosti, a imaju i devet javno dostupnih registara.

Važan proces

- Imamo Registar zaposlenih ljudi, zapošljavanja u javnom sektoru u KS. Imamo Registar imenovanih lica, tu su sva lica koja su u komisijama. Imamo Registar korisnika poticaja, Registar transfera nevladinim organizacijama i pojedincima, gdje je samo u tom registru godišnje vidljivo više od 12 miliona KM koji su dodijeljeni - kazao je Kafedžić.

Posebno je istakao Registar javnih nabavki i interaktivnu mapu gradnje i sječe, koja je privukla pažnju javnosti.

- Svakodnevno imamo pitanja iz te mape i podataka, ali i postupanje konkretno nadležnih institucija koje detektiraju koruptivno ponašanje kroz te kanale i kroz naše informacije koje mi dobijemo kroz te registre. S druge strane, mi smo prvo nacionalizirano tijelo koje je u potpunosti kapacitirano i osposobljeno da se bori protiv korupcije, to je jedan raritet, i imamo dva ključna antikoruptivna zakona – Zakon o prijavi i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija i Zakon o preveniranju i suzbijanju korupcije u KS, gdje su kroz te zakone provjere imovine nosilaca javnih funkcija javno objavljene, kao i sva imovina njihovih srodnika i povezanih lica - naveo je Kafedžić.

Nažalost, i danas se susreću s brojnim pritiscima, najčešće političkim.

- Već smo na to navikli, svakodnevno smo izloženi različitim vrstama pritisaka koje uglavnom dolaze iz političkog miljea zato što rastu frustracije političara kada je u pitanju antikoruptivni sistem. Teško je danas bilo koga zaposliti, realizirati bilo koju javnu nabavku, trošiti javni novac i javne resurse, jer je sve to vidljivo, a da ne budete pod udarom javnosti. Samim tim, raste frustracija kod političara - istakao je Kafedžić.

Dodao je da u narednom periodu iz Ureda očekuju da ih nadležne institucije, prije svega Tužilaštvo KS i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, adekvatno prate kada su u pitanju krivične prijave i informacije koje im dostavljaju.

Imamo zaštitu prijavitelja u KS i imamo ono što je posebno važno – prevenciju, suzbijanje i otkrivanje sukoba interesa.

Revizija diploma

- Također, jedan veoma važan proces na kojem smo radili u proteklom periodu jeste revizija diploma zaposlenih lica u javnom sektoru, gdje mogu reći da imamo dobru saradnju s tužilaštvom na tom polju. Za sve krivične prijave koje smo do sada proslijedili podignute su optužnice ili je donesena odluka da se neće provoditi istraga isključivo zbog toga što je u skladu s relativnom zastarom. Očekujem da ćemo imati još bolju saradnju kada govorimo o koruptivnim djelima, djelima iz oblasti privrednog kriminala - kazao je Kafedžić.

Naveo je da se Ured sve više spominje i kod ozbiljnijih predmeta.

- Možemo da pratimo imovinu, dodjelu građevinskih dozvola, poznato je da se puno prljavog novca koji dolazi iz prodaje narkotika investira upravo u sektor gradnje u KS. Tako da su to neki ključni procesi, izazovi i problemi koje vodimo i s kojima se susrećemo. Mi imamo uspostavljen jedan analitički kabinet koji može pružati operativno-analitičku podršku svim zainteresiranim stranama i do sada imamo neke zahtjeve za podršku koju pružamo i Tužilaštvu KS, Tužilaštvu BiH i MUP-u KS - potcrtao je Kafedžić.

Podrška međunarodne zajednice

Kafedžić zaključuje da bez podrške međunarodne zajednice i institucija Ured ne bi uspio uspostaviti ovaj sistem, održavati ga te i dalje unapređivati.

- Bez podrške Delegacije EU, Ambasade SAD, Misije OSCE-a, Ambasade Velike Britanije, to su naši ključni partneri, ne bismo uspjeli. Dakle, imate i drugih kantona, kao što su Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, svi imaju urede koji još nisu uspostavili baze podataka, nema Zakona o sukobu interesa, zaštite prijavitelja i tako dalje. Tako da je prisustvo ambasada zaista snažan vjetar u leđa i to je, po mom mišljenju, ključna komponenta za uspjeh, osim političke volje, u stvaranju jednog ovakvog sistema.

Državna strategija

Podsjećamo, prethodni saziv Vlade FBiH uputio je inicijativu Vijeću ministara BiH da što prije usvoji državnu strategiju za borbu protiv korupcije, a kako bi Vlada konačno bila u mogućnosti donijeti ovaj strateški dokument i na federalnom nivou. Omogućavanjem donošenja federalne strategije olakšat će se i provođenje brojnih aktivnosti na provedbi Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, a u okviru kojeg su izuzetno značajni uspostava i izgradnja Palače pravde FBiH, u kojoj će biti smješteni posebni odjeli za borbu protiv korupcije pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu.

Sada je na potezu novi saziv Vijeća ministara BiH koji je na dosadašnjim sjednicama usvojio niz prijedloga zakona bitnih za daljnji proces evropskih integracija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.