"RAŠTIMANI ORKESTAR"

Nenadić: Uvozimo radnu snagu, a našim učenicima i studentima zabranjeno raditi

Iako je na Zapadu uobičajeno da rade i srednjoškolci i studenti, kod nas to zakonski nije riješeno

Mario Nenadić. Printscreen

H. J. I.

19.6.2023

- Mi smo jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje naši studenti ne mogu da rade u svojoj zemlji i naravno da će i ove školske i studentske raspuste provesti u susjednim zemljama ili negdje dalje gdje će raditi kao što smo, ustalom, svi mi radili u mladosti Evropi - istakao je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, gostujući u emisiji Rezime na FTV.

Iako je na Zapadu uobičajeno da rade i srednjoškolci i studenti, kod nas to zakonski nije riješeno i postali smo poligon gdje se testira i evropska praksa i politika i ljudska prava, dodao je Nenadić.

Pravila koja ne funkcioniraju nigdje na svijetu

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini uvedena su pravila koja ne funkcioniraju ni u jednoj zemlji u svijetu, te da nemamo dovoljno hrabrosti da se s time suočimo i preuzmemo stvari u svoje ruke.

- Ne smijemo dozvoliti da nemamo sezonske radnike zbog čega kompletna proizvodnja ili urod određenog voća i povrća ostaje neubran. Nemamo sezonskog radnika, ne dozvoljavamo uvoz radnika sa strane. Imamo i s tim problem jer ne razumijemo zašto uvozimo radnu snagu. Imamo problem s radom studenata, s radom učenika, imamo problem s nekorištenjem fondova za profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom - naglasio je Nenadić.

"Jedan dobro raštimani orkestar"

Navodi i da smo jedna od rijetkih zemalja koja se nije suočila s tim da osobe s invaliditetom trebaju naći prostor za rad u preostalom dijelu svoje radne sposobnosti, a ne da se tretiraju kao socijalni slučaj.

- Imamo i ogromne fondove za različite projekte podrške manjinama, međutim, sve je neuvezano i sve funkcioniše ko jedan dobro raštimani orkestar - rekao je, između ostalog, Nenadić gostujući u Rezimeu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.