DRŽAVNI MINISTAR

Forto: U Brčkom će 5. jula biti potpisani sporazumi s Hrvatskom o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja

Govorilo se i o ubrzanju pregleda na željezničkim graničnim prelazima

Edin Forto. BHRT

S. S. / BHRT

20.6.2023

Ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine danas je nakon sastanka sa kolega iz Vlade Hrvatske govorio za BHRT o novim sporazumima koji će biti potpisani, te aktiviranju željezničkog saobraćaja sa Pločama i Zagrebom.

On je za BHRT potvrdio kako će 5. jula u Brčkom potpisani sporazumi sa Hrvatskom o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja, a razgovaraće se i o nekoliko stvari vezanih za transoport, posebno luki Brčko i autocesti Orašje - Brčko.

Putnički saobraćaj s Pločama i Zagrebom

Ministar Forto posebno je naglasio kako je u planu ponovno uspostavljanje redovnog željezničkog putničkog saobraćaja sa Pločama i Zagrebom.

"Cargo saobraćaj je profitabilniji, ali putnički nije. Država mora to željeti i naravno da subvencionira. Iznio sam inicijativu da se te putničke linije dese".

Ubrzani pregledi

Govorilo se i o ubrzanju pregleda na željezničkim graničnim prelazima.

- Također je bilo govora i ubrzanju granične procedru na željezničkom koridoru. Da se kontrola dešava praktično u toku kretanja voza , to je ono što je standardno, a nemamo.

Da bi podigli nivo korištena željeznica i da bi imali novi zamah investicija u željezničkom saobraćaju, trebamo se aktivirati na željezničkom koridoru VC, kazao je ministar Forto za BHRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.