DRŽAVNI MINISTAR

Košarac: Nema spremnosti Zagreba da traži rješenje za problem Trgovske gore

Nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahtjeve utvrđene na sjednici Vijeća ministara, rekao je

Staša Košarac. Matija Habljak/PIXSELL

S. S.

20.6.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je danas u Zagrebu da ne postoji spremnost Hrvatske da o pitanju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori govori argumentovano, te da se pokuša pronaći najbolje rješenje.

- S hrvatske strane ne postoji saglasnost da to pitanje otvorimo u smislu traženja treće lokacije i lično sam zabrinut stavovima koje čujem iz Hrvatske - rekao je Košarac novinarima.

Tražit će podršku

Košarac je nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara naglasio da BiH ima podršku Slovenije i Mađarske u vezi sa pitanjem Trgovske gore i istakao da će tražiti podršku drugih zemalja EU.

On kaže da BiH neće odustati od svojih stavova. 

- Nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahtjeve utvrđene na sjednici Vijeća ministara, tako da mogu da kažem da ne postoji spremnost Hrvatske da argumentovano govorimo i pokušamo naći najbolje rješenje, odnosno da prihvati treću lokaciju za odlaganje otpada - istakao je Košarac.

Košarac je naglasio da nema važnijeg od pitanja živita i zdravlja 250.000 ljudi iz RS i FBiH u dolini Une. "I dalje pozivam sve da se nađe treća lokacija", dodao je Košarac.

Situacija neprihvatljiva

On je ponovio da je dosadašnja situacija potpuno neprihvatljiva, te da Ekspertski i pravni tim u Vijeću ministara nije zadovoljan dosadašnjim protokom informacija sa Hrvatskom.

- Sama situacija oko stavljanja tačke o Trgovskoj gori na dnevni red zajedničke sjednice Vijeća ministara i hrvatske Vlade govori o otme kakvo je raspoloženje u Hrvatskoj. Nisam htio da prisustvujem zajedničkoj sjednici ako ne devnom redu ne bude posebna tačka o Trgovskoj gori. Cijenim da je važno na svakom mjestu govriti o stavovima koji dolaze iz RS u FBiH - naveo je Košarac.

On je rekao da nije prihvatio ni zaključke koji su se odnosili na neke eneregetske projekte.

- Smatram da RS i FBiH vode svoju energetsku politiku u skladu sa evropskim standardima. Poltiku koju sam zagovarao na ovom sastanku jeste potpuna energetska nezavisnost - naglasio je Košarac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.