KVORUM NIJE UPITAN

Mato Tadić za "Avaz": Ovo je do sada najjači udar na Ustavni sud BiH, ne treba se povlačiti pod prijetnjama Milorada Dodika!

Sud ima sedam sudaca. Ovaj sudac (Zlatko Knežević, op.) nije razriješen niti ga može bilo ko razriješiti osim Ustavnog suda

Pixsell / Federalna.ba

Miralem  Aščić

23.6.2023

Mato Tadić, bivši predsjednik i sudija Ustavnog suda BiH, rekao je danas za "Dnevni avaz", komentirajući izjave Milorada Dodika i ultimatume u vezi s Ustavnim sudom BiH, da se radi o do sada najjačem udaru na ovu pravosudnu instituciju.

Stvari jasne

Tadić podsjeća da je udara bilo i ranije, ovisno o tome šta je i kada Dodiku trebalo, ali da je do sada ovo najjači udar na Ustavni sud BiH.

 - Bio sam duže od 20 godina u Ustavnom sudu. On je (Dodik, op.a) stalno napadao Ustavni sud. Neka jače, nekada manje, zavisno od toga šta mu je trebalo, odnosno kako je reagirao na koje odluke. Ali, ovo ja sada najjači udarac od kada postoji Ustavni sud - kaže Tadić.

On tvrdi da su stvari jasne i da Ustavni sud može funkcionirati bez problema.

Ustavni sud ima sedam sudaca. Kvorum za rad je pet. Kvorum imaju i mogu raditi - kaže Tadić.

Na pitanje treba li se Ustavni sud "povući" zbog napada, ucjena i prijetnji Dodika i NSRS, Tadić je rekao:

 - Nema povlačanje, odakle će se povući. Ovdje je druga stvar član 39., koji se odnosi na plenarnu sjednicu. To je sada izbrisano. Jedno je kvorum, a drugo je ko je u tome kvorumu. Tu je suština. Ko sjedi u kvorumu. Treba naći druga rješenja. Međutim, kvorum ovdje nije upitan - rekao je Tadić.

Sud ima sedam sudaca

Bez obzira na sve, ponovio je da Ustavni sud može raditi normalno.

 - Sud ima sedam sudaca. Ovaj sudac (Zlatko Knežević, op.) nije razriješen niti ga može bilo ko razriješiti osim Ustavnog suda. I nema povlačenja pod pritisicima i napadima - kaže Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.