ČEGA SE DOSJETILA

Nakon što je zabranila dugine boje, Karić predlaže: Obustaviti projekcije na fasadi Vijećnice

Vijećnica, osim što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, jeste simbol duhovne vitalnosti i otpora, napisala je Karić

Avaz

D. H.

26.6.2023

Nakon dvije kontroverzne odluke u kojima je najprije Ambasadi Izraela odbila dozvoliti da Vijećnicu osvijetle u bojama svoje zastave, a onda i Paradi ponosa da ovaj centralni objekat u gradu osvijetle u duginoj boji, Benjamina Karić ima novu ideju - da potpuno obustavi projekcije na fasadi Vijećnici.

Ovo je gradonačelnica objavila na svojim društvenim mrežama.

- Jutros sam Gradskom vijeću uputila prijedlog Odluke o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice.

Vijećnica, osim što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, jeste simbol duhovne vitalnosti i otpora.

U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja, od komercijalnih do političkih - navodi Karić.

Gradonačelnica navodi da je predložila izuzetke od obustave, a u koje spadaju nacionalni praznici države Bosne i Hercegovine i njen glavni grad i obilježavanja utvrđena kalendarom Grada Sarajeva, kao što su  Dan opsade Grada Sarajeva, Dan Grada Sarajeva,  Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici te Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolici.

- U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti - napisala je Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.