MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković: Nemamo ništa protiv da na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ-a

Nadam se da ćemo što prije ostati svjesni važnosti ovog projekta, a ne nadmudrivanja ko će u kom dijelu formirati neku firmu, istakao je

Elmedin Konaković. N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

26.6.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je kako je njihov stav vrlo jasan u vezi projekta "Južna interkonekcija", a to je da je to "važan infrastrukturni projekat koji dio BiH možda prvi put čini neovisnom od ruskog gasa". 

"Sa svih strana postoji interes"

- Naše viđenje je vrlo jasno. Ambasador Marfi (Michael Murphy op.a.) je rekao logičnu stvar; imamo BH Gas koje može preuzeti brigu nad ovim dijelom infrastrukture. Nemamo ništa protiv da sutra na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ-a ako tako treba. Nadam se da ćemo što prije ostati svjesni važnosti ovog projekta, a ne nadmudrivanja ko će u kom dijelu formirati neku firmu. Iz Hrvatske je to imperativ, rekli da ih zanima južna interkonekcija i drastično planiraju povećati kapacitet tog skladišta zapreko 6 milijardi mjernih jedinica. Sa svih strana postoji interes, ne bi bilo dobro da se ta priča zaustavlja na tome ko će i na koji način upravljati preduzećem - rekao je Konaković.

Gasificirana BiH

Istakao je kako je važno da Parlament FBIH stigne dinamiku NSRS jer su oni već pripremili sve dokumente u vezi istočne interkonekcije te da usvoji zakon koji omogućava početak implementacije ovog projekta.

- To čini skoro cijelu BiH opskrbljenu gasom. S ova dva kraka bi mogli imati gasificiranu BiH. Interes građana treba prevladati bilo kakve stranačke, lične, političke pojedinačne interese - poručio je Konaković.

Govoreći o slučaju Trgovske gore, kazao je da će, ako ne uspiju postići dogovor s vlastima Republike Hrvatske, potražiti svu moguću međunarodnu pravnu pomoć kako bi zaštitili taj dio BiH od “ekološke bombe”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.