"JEDINI I TRAJNI IZBOR"

HDZ 1990 poziva dosljedno i bezuvjetno poštivanje obaveza preuzetih od Evropske unije

U toj stranci smatraju kako će realizacija projekta Južne interkonekcije poboljšati pretpostavke za ekonomski razvoj

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović. Printscreen

FENA

26.6.2023

Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990) zalaže se za energetsku neovisnost Bosne i Hercegovine od Rusije te poziva sve sudionike političkog života BiH na potpuno, dosljedno i bezuvjetno poštivanje obaveza preuzetih od Evropske unije.

U saopćenju se navodi kako se moraju maksimalno ubrzati procesi koji će Bosni i Hercegovini donijeti energetsku neovisnost i približiti ju Evropskoj uniji.

- Za nas je Zapad i Evropska unija jedini i trajni izbor za stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Jedan od projekata za jačanje stabilnosti Bosne i Hercegovine predstavlja i projekt Južne interkonekcije kao alternativan izvor plina za Bosnu i Hercegovinu. Time bi se Bosna i Hercegovina dodatno povezala s Evropskom unijom, a smanjio bi se utjecaj Rusije na energetski sektor u Bosni i Hercegovini, a u svjetlu geopolitičkih odnosa, građanima bi se osigurala stabilnost cijena i kontinuirana opskrba ovim važnim energentom - poručili su iz HDZ-a 1990.

U toj stranci smatraju kako će realizacija projekta Južne interkonekcije poboljšati pretpostavke za ekonomski razvoj, a time će se otvoriti prostor za zapošljavanja i zaustavljanje migracija iz Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.