GRAĐANI OPREZ

Zbog ugriza zmije otrovnice hospitalizirana tri pacijenta u Mostaru

Optimalno vrijeme za primjenu seruma protiv zmijskog otrova bilo bi unutar dva sata od ugriza zmije otrovnice

Zmija otrovnica. Facebook (Fotografija ne opisuje događaj iz teksta)

A. O.

27.6.2023

Tri slučaja ugriza zmije otrovnice potvrđena su u ovoj sezoni do sada u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar iz koje napominju da imaju dovoljne količine protivotrova, to jeste seruma protiv zmijskog otrova.

- Tokom ove sezone u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar hospitalizirana su tri bolesnika sa srednje teškom kliničkom slikom ugriza zmije otrovnice - potvrdili su iz te zdravstvene ustanove.

Nakon uspješno provedenog liječenja, pacijenti su, dobrog općeg stanja, otpušteni na kućno liječenje.

Dovoljne količine

Kada je riječ o serumu protiv ugriza zmije, kažu kako uvijek nabavljaju dovoljne količine seruma antiviperinuma za potrebe svih potencijalnih pacijenata koji gravitiraju njihovoj bolnici.

Pritom naglašavaju kako bi optimalno vrijeme za primjenu ovog seruma bilo unutar dva sata od ugriza zmije otrovnice.

Pri pružanju prve pomoći i transportu unesrećenog ne preporučuje se isisavanje otrova, spajanje ranica od ugriza, stavljanje leda ili primjena seruma oko mjesta ugriza, upozoravaju iz SKB-a Mostar.

Smiriti pacijenta

Ovakvog pacijenta je potrebno smiriti, utopliti, prigodno imobilizirati ugroženi ekstremitet, a ako se radi o ugrizu za prst ruke, potrebno je odmah skinuti prsten i drugi nakit te bolesnika staviti na bok ako povraća. Ako se radi o medicinskom transportu, preporučuje se davanje infuzije intravenskim putem, dalje pojašnjavaju.

Preporučuju i preventivne mjere, kao što je nošenje prikladne obuće i odjeće za odlazak u prirodu i obavljanje poljoprivrednih radova.

Vatrogasci su u posljednje vrijeme imali pune ruke posla zbog uklanjanja zmija iz kuća i automobila, a iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar pozvali su građane da očiste dvorišta te da ne ostavljaju otvorena vrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.