ODRŽANA KONFERENCIJA

Nevladine organizacije traže od Šmita smjenu Dodika s funkcije predsjednika RS

Nastavak Dodikovog djelovanja može samo donijeti daljnju nestabilnost, nefunkcionalnost i što je najstrašnije, može ugroziti mir, kazao je Andrle

Sa današnje konferencije. Fena

FENA

3.7.2023

Više nevladinih organizacija Bosne i Hercegovine okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u Evropsku uniju (EU) i NATO savez, zahtijeva od visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta smjenu Milorada Dodika s funkcije predsjednika RS-a.

- Nastavak Dodikovog djelovanja može samo donijeti daljnju nestabilnost, nefunkcionalnost i što je najstrašnije, može ugroziti mir u Bosni i Hercegovini - izjavio je na press konferenciji Vladimir Andrle u ulozi predsjedavajućeg Vijeća organizacija, i to Foruma parlamentaraca 1990, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog narodnog vijeća, La Benevolencije i Hrvatskog narodnog vijeća.

Njihovim stavovima pridružio se i Centar za promociju civilnog društva.

Nasrtaj Dodika

Povod za press konferenciju je nedavni nasrtaj Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine time što je ta entitetska skupština prihvatila predloženi zakon o ignorisanju odluka državnog Ustavnog suda na teritoriji tog entiteta.

Kako je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt suspendovao tu odluku NSRS-a te još izmijenio i dopunio Krivični zakon Bosne i Hercegovine, navedene asocijacije očekuju od državnog Tužilaštva i Suda da promptno reaguju prema svima koji budu djelovali suprotno izmijenjenom Krivičnom zakonu. Ako to ne budu činili, Ured visokog predstavnika u BiH treba da poduzme mjere prema pravosudnim institucijama.

- Pozivamo sve progresivne snage u BiH, političke stranke, organizacije civilnog društva, predstavnike akademske zajednice, javne i kulturne radnike, medije, da u fokus javnih politika bude stavljena Rezolucija Skupštine Vijeća Evrope iz 2006. godine, bazirana na mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. - rekao je također na pres konferenciji Vladimir Andrle u ime navedenih nevladinih asocijacija.

Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990, pozvao je evropsku i američku administraciju da aktueliziraju principe iz navedene Rezolucije kojom je Skupština Vijeća Evrope pozvala 2006. vlasti Bosne i Hercegovine da najkasnije do oktobra 2010. usvoje novi državni ustav da bi mehanizam etničke zastupljenosti bio zamijenjen građanskim principom, prvenstveno ukidanjem ustavne diskriminacije "ostalih".

Vlasti Bosne i Hercegovine su tada također pozvane da revidiraju teritorijalnu organizaciju države i njenu podjelu na entitete, kantone i općine te preraspodijele nadležnosti između države i nižih nivoa s ciljem povećanja efikasnosti i održivosti.

Nametnute mjere

Miro Lazović, odgovarajući danas na novinarska pitanja, ističe da su sankcije visokog predstavnika prema onima što podrivaju ustavno-pravni poredak zemlje izostale, ali nametnute mjere postepeno vode ka tome budu li Dodik i istomišljenici u ovoj stvari nastavili dosadašnji politički diskurs.

Lazović je uvjeren u eliminaciju političkih uticaja zvanične Moskve, koji se prelamaju na Bosnu i Hercegovinu "preko predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika".

Rekao je također da očekuje da će Dodik biti sudski procesuiran, ali ako državni tužitelj Milanko Kajganić i drugi predstavnici pravosuđa ne budu reagovali, Ured visokog predstavnika treba da smijeni Milorada Dodika, na šta su pozvale navedene nevladine organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.