POTRAGA ZA BAŠIĆEM

Novi detalji akcije "Porto": Je li spriječena likvidacija u Istočnom Sarajevu, pronađen pištolj, ali ko se krio na Vracama!?

Bašić, koji je u bjekstvu snimljen je u vozilu holandskih registarskih tablica u Istočnom Sarajevu, a jutros je isto vozilo bilo na Vracama

Vozilo sa snimka. Avaz

Miralem  Aščić

3.7.2023

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo danas su, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, proveli operativnu akciju „Porto“ s ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela razbojništva i teških krađa.

Više lokacija

Izvršeni su pretresi na više lokacija, te su pronađeni i izuzeti predmeti za koje postoji osnov sumnje da potječu iz izvršenja krivičnih djela, kao i vatreno oružje. 

Slobode su lišena dva muškarca, 25-godišnji A.H. i 24-godišnji A.K.

 - Prilikom pokušaja lišenja slobode trećeg lica, u ulici Alibega Firdusa – općina Novi Grad, 35-godišnjeg muškarca A.B., isti je napao ovlaštena službena lica smrtonosnom silom, kojom prilikom su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, radi zaštite života, upotrijebili vatreno oružje, u skladu sa zakonskim propisima. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba - rečeno je iz MUP KS.

Muškarac A.B. se udaljio s mjesta događaja, te je za njim raspisana potraga. 

Riječ je o Amaru Bašiću starom policijskom znalcu koji je zatvorenik KPZ u Mostaru, ali se nakon što je pušten na dopust nije vratio na izdržavanje kazne.

Bašić je prema informacijama "Avaza" navodno bio u Njemačkoj, gdje učestvovao u brojnim oružanim pljačkama. Prije nekoliko dana, snimljen je u vozilu holandskih registarskih tablica u Istočnom Sarajevu, a jutros je isto vozilo sat prije pucnjave snimljeno i na Vracama.

Raspisana potjera

Saznajemo da je ovo vozilo uočeno ispred jednog ugostiteljskog objekta na Trebeviću, što potvrđuje snimci koji su u posjedu "Avaza". Kada je otkriveno, udaljilo se na područje Federacije i za njim je raspisana potjera.

Nedugo zatim, dva su muškarca uhapšena u Švarkinom Selu, a Bašić je nakon što je pucao na policajce pobjegao.

Sada se provjerava da li su uhapšeni planirali likvidaciju jedne osobe (identitet poznat "Avazu") i kakva je njihova uloga sa brojnim pljačkama u posljednje vrijeme na području Istočnog Sarajeva.

Pronađen je jedan pištolj i navodno kalašnjikov, tokom pretresa drugog vozila. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.