USVOJEN ZAKLJUČAK

Vlada TK: Formirana radna grupa koja će se baviti arbitražom Pramoda Mitalla

Kako su naveli iz kantonalne vlade, ona se danas upoznala sa aktima generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade FBiH

Sa jedne od prethodnih sjednica. Printscreen

H. J. I.

4.7.2023

Vlada Tuzlanskog kantona formirala je radnu grupu koja će se baviti pitanjem arbitražnog postupka koji je protiv Bosne i Hercegovine pokrenuo milijarder Pramod Mittal, nekadašnji čelnik Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL).

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH nedavno je pozvalo Vladu Federacije BiH i Vladu Tuzlanskog kantona na hitno djelovanje zbog arbitražnog postupka koji je protiv naše zemlje pokrenuo milijarder Pramod Mittal u predmetu koji se odnosi na GIKIL. Na to je danas odgovorila Vlada Tuzlanskog kantona, navodeći, između ostalog, da je formirana posebna radna grupa podsjetivši na svoj raniji zaključak. 

Pružit će svaki vid podrške

Kako su naveli iz kantonalne vlade, ona se danas upoznala sa aktima generalnog sekretarijata Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije BiH te sa priloženim zaključcima Vijeća ministara, a u vezi sa informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac.

- Današnjim zaključkom Vlada TK je potvrdila da ostaje kod svojih stavova izraženih u svom ranijem zaključku te ponovno potvrđuje da će pružiti svaku formalno-pravnu, tehničku i drugu pomoć prema dostavljenim zahtjevima u tom predmetu, za što je formirala i odgovarajuću radnu grupu - naveli su iz Vlade TK.

Inače, Vlada TK se u aprilu upoznala sa informacijom o pokrenutom arbitražnom postupku tužitelja Pramoda Mittala i drugih protiv Bosne i Hercegovine i informacijom Pravobranilaštva BiH o pokrenutom arbitražnom postupku u skladu sa arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo.

Poslovni odnos dva privredna subjekta

S tim u vezi Vlada se izjasnila da nije u mogućnosti prihvatiti ponuđeni tekst sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa arbitražnim postupkom u predmetu GIKIL d.o.o. Lukavac, jer tvrdi da niti jednim svojim aktom, ili aktom, postupkom, radnjom ili drugim činjenjem bilo kog drugog kantonalnog organa uprave nije učestvovala u eventualnom isključivanju ili oduzimanju upravljačkih prava firme tužioca u upravljačkoj strukturi firme.

Tada su iz vlade kazali da je GIKIL d.o.o. privredni subjekat nastao ugovornim odnosom firme tužioca i firme KHK Lukavac, te da je to čisti poslovni odnos ta dva privredna subjekta, od kojih je drugi osnivač zajedničke firme, odnosno KHK Lukavac zbog svoje prezaduženosti, a po tužbama više povjerilaca ušla u stečajni postupak. To je opet, kako su ustvrdili, u nadležnosti pravosudnih, a ne izvršnih organa vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.