SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Šmit posjetio Ahmiće: Poštovanje žrtava ključno za uspješno pomirenje

Želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu, rekao je Šmit

Šmit odao počast žrtvama u Ahmićima. OHR

N. Aj.

5.7.2023

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) posjetio je Ahmiće i odao počast žrtvama ratnih zločina počinjenih u aprilu 1993. godine.

- Za pomirenje je neophodno da cjelokupno društvo uloži napor kako bi žrtve bile poštovane i kako bi se prihvatila istina o onome što se dogodilo. Svi moraju da se suoče s prošlošću. Oni koji su osuđeni i koji su odslužili zatvorske kazne ne trebaju se oglašavati u javnosti, osim kada govore o obeštećenju i iskazivanju poštovanja prema žrtvama. Negiranje ili umanjivanje ratnih zločina predstavlja jasnu uvredu za žrtve i preživjele.

Svi mi moramo dati sve od sebe da se strašni zločini nikada ne ponove i da se nikome ne pruži prilika da ih ponovi. S tim u vezi, želim jasno reći da su nedavne izjave Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca i osobe odgovorne za događaje u Ahmićima, za svaku osudu - rekao je Šmit.

Šmit u Ahmićima. OHR

Dodao je da uspješno pomirenje, gdje se žrtve i preživjeli poštuju i ne zaboravljaju, suštinski je važno kako bi se otvorio neopterećen put ka boljoj budućnosti.

- Da bi ovi napori urodili plodom, oni koji negiraju genocid ili ratne zločine, kao i oni koji veličaju ratne zločince, moraju biti najstrože zakonski kažnjeni. Naglašavam koliko je bitno poštivanje zakona za one na koje se on može odnositi. Vidim da postoji hitna potreba za uključivanjem ratnih zločinaca osuđenih u Hagu u krivičnu evidenciju Bosne i Hercegovine - rekao je visoki predstavnik Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.