KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Opozicioni članovi Komisije za izbor i imenovanje o nedolasku na sastanak

Irfan Durić je rekao da, prema njihovoj procjeni, nisu ispunjeni proceduralni uslovi za sazivanje sjednice

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

6.7.2023

Član Komisije za izbor i imenovanja u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Durić (NES) pojasnio je zašto odredeni broj članova te komisije danas nije prisustvovao sjednici. Rekao je da, prema njihovoj procjeni, nisu ispunjeni proceduralni uslovi za sazivanje sjednice.

- Drugi motiv neprisustvovanja sjednici je taj da se u javnosti već spekulisalo i bila određena imena, ali mi to u nekom pisanom obliku, u materijalima nismo dobili - dodao je Durić.

Članica te komisije Edina Gabela (SBiH) u izjavi medijima također je govorila o nedolasku na sastanak na kojem su, navodno, trebale biti i izmjene u tom radnom tijelu.

- Da bi nekoga smijenili, mora postojati razlog i obrazloženje, tako da prilikom moje smjene očekujem da kolege objasne zašto dolazimo do tog čina - navela je Gabela, dodajući da opozicioni članovi očigledno smetaju u Komisiji.

U posljednje vrijeme se, kako je dodala, toliko toga čulo u javnosti kad je riječ o izboru sudije Ustavnog suda BiH i o osobi koja je predložena na poziciju na kojoj je Gabela u rukovodstvu ovog doma.

Članica Komisije za izbor i imenovanja Dajana Čolić (DF) je istakla da postoje procedure u vezi s formiranjem radnih tijela, kao i u vezi sa zastupljenosti na osnovu broja poslanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.