I DALJE GORUĆE PITANJE

Dvodnevna sjednica Ustavnog suda BiH: Na dnevnom redu nema državne imovine

Današnjoj sjednici trebao bi prisustvovati potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, uprkos tome što su ga vlasti RS pozvale da se povuče

Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH

A. O.

13.7.2023

Dvodnevna 136. plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebala bi se održati danas i sutra, a na dnevnom redu je pitanje državne imovine neće biti jedna od tačaka.

Ustavni sud je tako nastavio s odgađanjem o odluci po ovom gorućem pitanju, a nakon što je u martu odlučivao o zahtjevima članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i još dvije identične apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi sud stavio van snage osporeni Zakon o nepokretnoj imovini RS do donošenja konačne odluke.

Podsjetimo, predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić u martu je izjavila da je to odluka samo o privremenoj mjeri do donošenja konačne odluke u ovom predmetu.

- Vagajući argumente za i protiv, sud je ipak odlučio da argumentacija za donošenje privremene mjere ima više razloga s obzirom da iako novi zakon koji je donesen ima neke drugačije odredbe u odnosu na zakone koje je prethodnodno donosio zaknodavac u RS-u i koji je Ustavni sud poništavao, jasno vam je da se radi o izuzetno složenim i teškim pitanjima. Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i aspekta štetnih posljedica implementacijom i početkom primjene ovog zakona – izjavila je Galić.

Današnjoj sjednici trebao bi prisustvovati potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, uprkos tome što su ga vlasti RS pozvale da se povuče. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.