USVOJEN JUČER

Izvještaj Evropske komisije: Pozivamo EUFOR da razmotri raspoređivanje dodatnih trupa u Brčko

Pozdravljamo produžavanje mandata misije EUFOR Althea do novembra 2023. godine, navode u izvještaju

Evropski parlament. Euronews

H. J. I.

13.7.2023

Evropski parlament je na jučerašnjem zasjedanju usvojio izvještaj Evropske komisije o stanju u Bosni i Hercegovini tokom 2022. godine.

U tekstu rezolucije, Evropski parlament je pozdravio odluku Evropskog vijeća da dodijeli Bosni i Hercegovini kandidatski status.

- Prepoznajemo važnost Zapadnog Balkana u proširenju Evropske unije i pozivamo EU da ubrza proces pristupanja Bosne i Hercegovine - navode. 

Mandat misije EUFOR Althea

Od važnijih tačaka rezolucije, naročito se izdvaja tačka 11.

- Pozdravljamo produžavanje mandata misije EUFOR Althea do novembra 2023. godine. Pozivamo na temeljnu procjenu sigurnosne situacije i sposobnosti na terenu kao i na razmatranje raspoređivanja dodatnih kapaciteta EUFOR-a u Brčko distriktu - pojašnjava se.

Jedna od tačaka odnosi se i na glasanje Bosne i Hercegovine u Generalnoj skupštini UN-a.

- Pozdravlja se glasanje BiH na Generalnoj skupštini UN-a u vezi sa suspenzijom Rusije iz Odbora za ljudska prava, te se istovremeno osuđuje dodjeljivanje priznanja i posjeta Milorada Dodika i Nenada Stevandića Moskvi, te osuđuje prijem visokih zvaničnika Irana i suzdržanost BiH prilikom glasanja o rezoluciji u vezi s ljudskim pravima u Iranu.

Odluke visokog predstavnika

U dijelu rezolucije Evropski parlament je pozdravio i opredijeljenost Bosne i Hercegovine prema NATO-u i Evropskoj uniji, ali su se osvrnuli i na odluke visokog predstavnika.

- Prima se k znanju odluka visokog predstavnika donesena u vezi s izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, kojom se nastojala poboljšati funkcionalnost Federacije BiH, ali istovremeno se izražava zabrinutost radi vremena kada je odluka donesena, uz nedostatak transparentnosti i potrebnih konsultacija. Zbog toga, poziva se OHR da radi isključivo u okviru svoga mandata, te da svojim djelovanjem ne pridonosi jačanju političkih i etničkih podjela i tenzija, a da se Bonske ovlasti koriste isključivo kao posljednje sredstvo", poručili su.

Ipak, izraženo je žaljenje zbog neprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava.

- Izražava se žaljenje zbog neuspjeha političkih aktera da usklade ustav i izborni okvir s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, neprovođenjem presuda Europskog suda za ljudska prava (u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku). Također se izražava žaljenje što pojedine odluke Ustavnog suda BiH još nisu provedene, čime se ugrožavaju jednaka politička prava za sve građane. Poziva sve donositelje odluka da postignu dogovor, u skladu s presudama međunarodnih i domaćih sudova, kao i političkim dogovorom u Briselu od 12. juna 2022. godine - saopćeno je.

Jačanje kapaciteta CIK-a

Evropski parlament je također pozvao na jačanje kapaciteta Centralne izborne komisije.

- Istovremeno se odbacuju sve aktivnosti političkih aktera kojim se vrši pritisak na CIK ili zastrašivanje pojedinih članova CIK-a, te se pozivaju domaće vlasti i Delegacija EU u BiH da podrže CIK i njegove članove u svim slučajevima zastrašivanja - istaknuto je.

Posebna kritika upućena je i zbog nedovoljnog napretka u provođenju Aneksa VII Dejtonskog sporazuma.

- Naglašava se da nije postignut dovoljan napredak u provedbi Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma o izbjeglicama, interno raseljenim osobama i povratnicima, te se ponavlja poziv na dodatne mjere i konkretne programe za održivi povratak, pristup zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju, socijalnoj zaštiti i obrazovanju te puno poštovanje njihovih prava.

Na kraju, pozdravljeni su i napori države na razvoju regionalne saradnje, naročito kroz Berlinski proces.

- Pozdravljaju se svi napori BiH na snaženju regionalne saradnje, posebno one unutar Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM) koje je unutar Berlinskog procesa - zaključuje se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.