REAKCIJE

SDA: Zaštititi povratnike od progona i pritisaka vlasti entiteta RS

U entitetu RS se godinama stvara antibošnjačka atmosfera, čiji su kreatori zvanična politika, koju predvodi Milorad Dodik, navode u saopćenju

Oglasili se iz SDA. Fena

FENA

13.7.2023

SDA najoštije osuđuje nastavak progona i pritisaka na povratnike Bošnjake koje provode vlasti entiteta RS.

- Posljednji u nizu primjera su privođenje Mirsada Omerovića iz Srebrenice zbog statusa na Facebooku, te upad u zgradu Medžlisa IZ u Bijeljini uz nacionalističke prijetnje uposleniku ove institucije.

Razlozi i način privođenja Omerovića

Posebno su zabrinjavajući razlozi i način privođenja Omerovića, koji je negodovao zbog sramnog koncerta ispred pravoslavne crkve na godišnjicu genocida u Srebrenici.

MUP RS, umjesto da privede organizatore i spriječi održavanje anticivilizacijskog slavlja na godišnjicu genocida, čiji je očigledni cilj bio uvreda porodica žrtava i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, privodi one koji negoduju zbog toga.

Antibošnjačka atmosfera u RS

U entitetu RS se godinama stvara antibošnjačka atmosfera, čiji su kreatori zvanična politika, koju predvodi Milorad Dodik, kao i dio Srpske pravoslavne crkve. Napadi i progon povratnika se nikada nijednom riječju ne osuđuju, već se naprotiv izjavama i djelima ohrabruju.

Od nadležnih državnih i federalnih institucija tražimo da se poduzmu svi neophodni koraci kako bi se pomoglo Mirsadu Omeroviću i ostalim povratnicima koji su meta sistemskih napada i progona. Posebnu težinu slučaju privođenja Mirsada Omerovića daje činjenica da je riječ o čovjeku koji je duže od osam mjeseci bio zatočenik u logoru Šljivovica u Srbiji.

Od predstavnika međunarodne zajednice također tražimo da u okviru svojih mandata iskoriste kapacitete koji im stoje na raspolaganju i zaštite povratničku populaciju - navode u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.