CIJENA VEOMA NISKA

Na području Brčko distrikta BiH prinos pšenice jako loš, kukuruz dobro napreduje

Prinosi se kreću od 100 do maksimum 400 kilograma po hektaru

Prinos pšenice jako loš. Fena

FENA

14.7.2023

Žetva pšenice na području Brčko distrikta BiH je pri kraju, prinosi su veoma niski, a kvalitet zrna je veoma loš - kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sava“ Selo Brezovo Polje Drago Novaković.

Maksimalno 400 kilograma po hektaru

Prema njegovim riječima, prinosi se kreću od 100 do maksimum 400 kilograma po hektaru, dok u prosječnim godinama optimalni prinosi ove kulture iznose od četiri do šest tona po hektaru.

- Prinosi i kvalitet zrna je zaista veoma loš, a na šta su uticali nepovoljni vremenski uslovi, posebno kiša u periodu cvjetanja i vlatanja. Ovo se ne odnosi samo na pšenicu nego i na ostala strna žita - istakao je Novaković.

On kaže da je i cijena veoma niska, mlinovi još ne otkupljuju ovogodišnji rod jer je kvalitet ispod svakog standarda.

- Govori se o cijeni od 25 do 30 maraka za stotinu kilograma i tu poljoprivrednika nema nigdje - kaže Novaković.

Poljoprivrednici na gubitku

Kako je rekao, cijena bi trebala iznositi od 40 do 45 maraka kako bi poljoprivrednik bio "na nuli“ jer za samo tretiranje herbicidima i petsticidima treba oko 45 maraka pored goriva i sjemena.

- Poljoprivrednici su totalno na gubitku, zbog čega će i jesenja sjetva pšenice biti upitna - smatra Novaković.

Kada je u pitanju kukuruz, on se dobro oporavio i u fazi je svilicanja i resanja te u ovoj fazi ne bi bile dobre visoke temperature ili topli vjetar.

- Ako bi se obistinile prognoze koje u narednih sedam dana najavljuju visoke temperature, posebno ako bi to došlo zajedno sa toplim vjetrom, to bi veoma loše uticalo na kukuruz - naglasio je Novaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.