JEDINSTVENO

Krov Gradske dvorane "Mirsad Hurić" u Goraždu krasi mural umjetnika Rikarda Druškića

Aktivista Dženis Ćulov ističe da su reakcije Goraždana i tada i sada pozitivne

Mural je urađen u vrijeme kada se Goražde priprema za doček brojnih gostiju i umjetnika. Fena

FENA

15.7.2023

Krov Gradske dvorane "Mirsad Hurić“ u Goraždu odnedavno krasi jedinstven mural dug 50 metara, koji je djelo sarajevskog umjetnika Rikarda Druškića.

Mural je urađen u vrijeme kada se Goražde priprema za doček brojnih gostiju i umjetnika koji će u ovaj grad stići povodom 26. Internacionalnog Festivala prijateljstva, a poznati i višestruko nagrađivani umjetnik napominje da je ideja o izradi murala potekla od gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića.

Simbolično oslikavanje

- Imao sam privilegiju da na izradi ovog murala sarađujem sa svojim talentovanim kolegom i prijateljem Sašom Peševskim. Zajedno smo se upustili u ovaj umjetnički poduhvat s velikim entuzijazmom i predanošću.

Priča je počela kada sam dobio poziv od gradonačelnika Ernesta Imamovića da dam svoju umjetničku viziju na temu sporta, a povezali smo se uz pomoć Dženisa Ćulova, koji je prepoznao potencijal naše umjetničke saradnje i omogućio naše partnerstvo - pojašnjava Druškić.

Napominje da je odluka o oslikavanju murala na sportskoj dvorani bila ne samo praktična, već i simbolična.

- Transformacijom javnog prostora koji se tradicionalno povezuje s fizičkom aktivnošću i natjecanjem, željeli smo uliti u njega živost i kreativnost ulične umjetnosti. Ovaj mural služi kao vizuelni spektakl koji angažuje zajednicu, pozivajući je na interakciju i razmišljanje o transformativnoj moći umjetnosti - dodaje mladi umjetnik.

Značajna vrijednost

Ocjenjuje da mural u Goraždu ima značajnu vrijednost za mali grad koji, navodi, možda neće uvijek dobiti istu pažnju kao veći urbani centri kada su u pitanju umjetnost i kulturna događanja.

- Uvođenjem ovog murala nastojali smo premostiti taj jaz i približiti umjetnost direktno lokalnom stanovništvu. Mural djeluje kao katalizator kulturnog obogaćivanja, inspirirajući dijalog i podstičući dublje uvažavanje ulične umjetnosti unutar zajednice.

Štaviše, ovaj mural igra ključnu ulogu u poticanju boljeg razumijevanja ove vrste umjetnosti. Ulična umjetnost često nosi određenu stigmu ili nesporazum, a neki to doživljavaju kao puki grafit ili vandalizam. Međutim, kroz ovaj mural želimo osporiti takve percepcije i prikazati pravu suštinu ulične umjetnosti kao oblika samoizražavanja i kulturnog komentara - naglašava Druškić.

Inače, mural na sportskoj dvorani drugi je koji ovaj umjetnik radi u gradu na Drini. Prvi, koji je oslikao 2020. godine u okviru EU projekta "Buđenje solidarnosti" još uvijek krasi zid Centra za kulturu Goražde.

Aktivista Dženis Ćulov ističe da su reakcije Goraždana i tada i sada pozitivne. Ocjenjuje da u današnje vrijeme murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma.

Ulična galerija

- Iskreno, volio bih da grad Goražde postane grad murala i da se pretvori u veliku uličnu galeriju. Možda da idemo i u pravcu organizovanja nekog festivala. Cilj bi mogao biti revitalizacija odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja. 

Trebamo biti ponosni na to da će nakon murala na Centru za kulturu Goražde krasiti i mural na Gradskoj dvorani umjetnika Rikarda Druškića koji je svoj pečat ostavio na svim stranama svijeta. Pohvale koje stižu svakog dana sa svih strana trebaju biti nova motivacija za dalje djelovanje – kazao je Ćulov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.