SAOPĆENJE PDP-A

Tanja Vukomanović: Vladajuća većina u RS napravila pometnju u pravosuđu i približila nas diktaturi

Da je vlasti stvarno stalo do istine i pravde, zajedno sa novinarima bi pravili zakon o medijima, kazala je Vukomanović

Vukomanović: Ruše ugled RS, da bi sačuvali svoj. Instagram

Z. K.

15.7.2023

Glasno o „patriotizmu“ i tiho o kriminalu - to je plan vladajuće strukture koja se odlučila da kriminalizuje klevetu uprkos oštrom protivljenju javnosti.

Vladajuća većina

Ovako je poslanica PDP-a u Narodnoj skupštini RS Tanja Vukomanović ocijenila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojima se uvodi kriminalizacija klevete, a koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice, 18. jula.

- Iako imaju svoje medije, svoja lažna saopštenja i sredstva da stvari predstave onakvima kakve nisu, nisu uspjeli da sakriju kriminal, pljačku, nasilje i afere koje su obišle region, pa i svijet. Zato su odlučili da u naredne pljačke idu spremni, jer će svakog ko se usudi da poviče „lopov“ i uvrijedi njihovu čast, pokušati kazniti na njima adekvatan način – ističe Vukomanović.

Kaže da je vladajuća većina u stanju da čitavu RS vrati desetine godina unazad, naprave pometnju u pravosuđu, još nas približe diktaturi i stave flaster na usta novinarima, samo da bi mogli da nastave sa svojim kriminalom.

- Ruše ugled RS, da bi sačuvali svoj. Klevetanje i širenje neistina ovim izmjenama Zakona neće stati, jer postoje portali koji nemaju impresum, niti autore tekstova i mogu da napišu šta god žele bez da bilo ko odgovara.

Da je vlasti stvarno stalo do istine i pravde, zajedno sa novinarima bi pravili zakon o medijima, radili na boljim uslovima rada u medijma i resvjetljavali napade na novinare - kaže Vukomanović.

Izgubit će čast

Ona dodaje da se nada se da su kolege narodni poslanici svjesni da podrškom ovim odlukama ne glasaju u ime naroda, da će izgubiti čast i ugled i bez krivičnog postupka i da im nijedna kazna to neće vratiti.

Da li će ikome proraditi savjest ili su se osilili i misle da im pravda nikada neće trebati? Još nije kasno da vlast povuče sporne izmjene Zakona, kao ni da svi mi koji smo protiv iskoristimo sva demokratska sredstva da se ovim promjenama suprotstavimo. 

Zato, vidimo se u utorak u 9 sati na Trgu Krajine. Jer, ako im ovo prođe, nećemo ni znati šta je sljedeće, jer se o tome neće smjeti ni pričati – poručila je Vukomanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.